Ulf Jonsson och Mario Dinoni nya ungdomsansvariga för KSF Prespa Birlik

Mario Dinoni och Ulf Jonsson (till höger) Mario Dinoni och Ulf Jonsson (till höger)

Här är herrarna som skall se till så att KSF Prespa Birliks ungdomsverksamhet inom fotbollen utvecklas.
 

I dagarna blev det klart att Mario Dinoni 49 och Ulf Jonsson 66 blir ungdomsansvariga för KSF Prespa Birlik. Klubben vill visa att man på allvar satsar på ungdomssidan och man har fullt förtroende för Mario och Ulf.

Båda två kommer senast från IFK Malmö och kommer tillsammans att vara ansvariga för att ungdomsverksamheten utvecklas och samtidigt utbilda tränare och ledare för ungdomslagen. Dem kommer även att tillsammans med Musa Jallow ingå i lederstaben för P98.

Jag fick en liten pratstund med Mario och Ulf, här nedan kan du läsa intervjuerna.

Mario, som jag uppfattat det så har du ett förflutet i Prespa Birlik sen förr.
- Ja det stämmer. Jag blev värvad till PB från Balkan på 90-talets början när Puskas L var tränare. Det var redan på den tiden en välorganiserad klubb som höll sitt ord till oss spelare. Jag lärde känna många härliga lagkamrater och människor runt klubben som jag fortfarande har kontakt med, samt hann med ett träningsläger till den fantastiskt fina staden Ohrid, där vi blev mottagna som kändisar.

Berätta lite om din fotbollskarriär. Vilka lag har du spelat i och varit tränare för?
- Jag började spela fotboll redan som 7-åring i MBI och när jag var 14 gick jag till IFK Malmö. Jag spelade i IFK Malmö 1978 - 1982, Balkan 1982-1984, utlånad till Arlöv 1985. Balkan igen sedan Prespa Birlik, FC Malmö och BW90.

Jag har varit tränare i IFK Osby och från 2009 fram tills för några veckor sedan var jag i IFK Malmö där jag var lagledare både i A-laget, U-laget och åt dessa 98:or som vi nu har i Prespa Birlik.


Många är nyfikna och vill veta varför ett helt lag lämnade IFK Malmö. Vad var det som hände egentligen?
- Jag ska inte sticka under stol med att vi hade problem och vi kände att det inte satsades på dessa ungdomar som man idag kallar ”guldklimpar”, vilket dem är i rätta händer. Jag vill inte gå in på problemen utan nu vill jag endast tänka framåt på det rent sportsliga och positiva som väntar oss i Prespa Birlik där vi blivit mottagna på ett fantastiskt bra sätt. Tack Prespa Birlik. 

Ni är dem första i Prespa Birliks historia att vara ungdomsansvariga för klubben, hur känns det?
- Det är en stolthet för mig som person att bli betrodd med det dyrbaraste vi har idag, d.v.s. ungdomen, framtidens A-lagsspelare och vårt kapital. Samtidigt känns det lite nervöst för jag vill att vi skall lyckas och jag känner ett stort ansvar inför denna uppgift jag blivit betrodd av klubben att uträtta. Jag kommer lägga ner all min tid, hela min själ och hjärta för att vi skall lyckas med satsningen.

Vad är ditt och Prespa Birliks mål med ungdomssatsningen?
- Vårt huvudsakliga mål är enkelt, vi ska bli bäst, ligga i de högsta divisionerna och kriga där vi hör hemma. Det är ingen dröm det är en realitet som Prespa Birlik redan har börjat med. Min uppgift är att producera spelare som ska ta oss dit, hjälpa alla ledare och spelare under A-truppen med att få de verktyg de behöver för att lyckas med våra ungdomar och samtidigt, vilket är lika viktigt, ha kul på denna spännande resa mot toppen. Jag önskar att alla medlemmar, föräldrar och spelare ska kunna hjälpa mig i detta med sina idéer och råd. Tillsammans och om vi alla drar åt samma håll så skall vi kunna lyckas. Vi ska ha en röd tråd i klubben som går från A-laget ända ner i fotbollsskolan, det bästa vore om vi hade alla årskullar. Jag ska fr.o.m. nästa termin erbjuda alla ungdomar i föreningen läxhjälp på helgerna, för trots allt så kommer skolan i första hand. Till sist vill jag säga att jag vill se fler föräldrar på matcher och träningar och föräldragrupper i varje lag. Ju fler vuxna vi har runt våra ungdomar desto bättre trygghet och föredöme för dem.

Till sist, hur tror du att framtidens ungdomar skall lyckas i vår klubb?
- Genom bra ledare som är förebilder och samtidigt se till att vi hela tiden skickar ledare/tränare på SvFF och Skånes FF alla utbildningar så att vi har utbildade tränare som tar hand och lär upp våra grabbar och tjejer. Vi har inga tjejlag idag men om något år så skall vi som alla andra stora klubbar ha dam och flicklag. Vi ska börja med att hjälpa de barn som satsar stenhårt på fotbollen att hinna med sin skola och det med läxhjälp av utbildad lärare från gymnasiet som kommer att ge undervisning och hjälpa till med läxor och inför prov. Vem vet vad det kan leda till? Drömmen är en PB akademi i framtiden. Samtidigt vill jag att vi utbildar alla ungdomar som vill, till domare och tränare. Alla kan inte bli proffs, men kanske tränare eller domare. Varför ta folk utifrån om det kan finnas inom klubben.

Tack för pratstunden och lycka till med allt.
- Tack.För oss som inte känner Ulf, berätta lite om dig själv.
- Jag är en glad, 66-årig pensionär. Själv spelat fotboll i MBI (FC Rosengård idag). Har sambo och två vuxna barn. Jag gillar att arbeta med ungdomar och att få se dem utvecklas. Man försöker lära dem det bästa och om hur man skall bete sig i samhället och vara en bra människa.

Vad var det som fick dig att lämna IFK Malmö tillsammans med Mario och P98- laget?
- Kände mig överkörd i styrelsen och som ungdomsansvarig i IFK Malmö. Känner man sig inte uppskattad i en klubb så går det inte att jobba vidare där.

Ni är dem första i Prespa Birliks historia att vara ungdomsansvariga för klubben, hur känns det?
- Spännande och mycket stort. Jag tycker att vi fått ett jättebra mottagande av klubben och jag tycker det kommer bli en spännande resa i framtiden. Ser an framtiden med tillförsikt.

Till sist, hur tror du att framtidens ungdomar skall lyckas i vår klubb?
- Det kommer att finns alla förutsättningar för att de skall lyckas. Dock måste duktiga ledare och tränare finnas till u-lagen och det kommer jag och Mario jobba stenhårt med.

Tack för pratstunden och lycka till med allt.
- Tack.

Av Özcan Emin

 
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter