Agim Sopi: "Vi skall fortsätta att klättra"

Agim Sopi Agim Sopi

Han avslutade sin spelarkarriär redan vid 25-års ålder för att satsa på sin karriär som tränare. Agim Sopi är ganska målmedveten och siktar på att nå toppen. Men först skall han hjälpa Prespa Birlik med att avancera uppåt.
 

– Mitt mål som tränare är utan tvekan att nå den absoluta toppen. Jag har tagit UEFA A Diploma - Advanced level utomlands och nu i januari startar jag utbildningen för att ta min UEFA PRO licence, säger klubbens nya tränare Agim Sopi.

Du spelade som högst i div 2 (dagens div1) med IFK Malmö. Vad var det som fick dig att sluta så pass tidigt?
– Jag kände att jag kunde komma längre som tränare, att jag hade det ledarskapet som krävs för att bli en duktig tränare. Mitt första tränaruppdrag var i Liria IF, 1995. Vi tog oss från reservslagsserien till div 5, på tre år. Efter det så har jag tränat bl.a. Veberöds AIF, FK Besa, BK Näset och senast FC Rosengård.

Agim har influerats mycket av sina gamla tränare Bosse Nilsson och Ulf Larsson, som han tagit många övningar ifrån till sina träningar. Men han har även varit på många olika seminarier där han fått lära sig massa nyttiga saker.

– Jag har varit nere i Empoli, och varit på flera besök i Spanien, bl.a. i storklubben Espanyol. Jag har även träffat flera olika, stora tränare som Hasse Backe och Pep Clotet Ruiz från Barcelona (tidigare assisterande i Malmö FF) och det ger en ganska mycket att få lära sig av så pass duktiga tränare, berättar han.

 Vilken typ av tränare kan vi förvänta oss?
– Jag är ganska så krävande och vill se hårt jobb på plan. Men jag hjälper mina spelare mycket för att dem skall utvecklas och nå sina personliga mål och även lagets mål. Ringer någon mitt natten och vill träna extra, så går jag gärna ut och gör det. Jag vet att här finns många i laget som vill mycket med sin fotboll och det är väldigt inspirerande för mig som tränare.

Du kommer närmast från FC Rosengård där du var i två år men valde att lämna. Vad var det som fick dig att lämna och komma till Prespa Birlik?
– Dem har frågat mig förr och jag var nära innan jag tog över FCR men det sprack den gången. Jag tog över FCR året då de trillade ner från div 1. Det var många som lämnade och många nya, unga killar, utan a-lags rutin som kom in i stället. Grabbarna gjorde det bra, de lyssnade på mig och jag hade två fina år där, men jag kände för en ny utmaning. Så när Prespa Birlik hörde av sig så tvekade jag inte en sekund. Jag känner laget väl eftersom vi spelade i samma serie i år och här är många, jätteduktiga fotbollsspelare. Prespa Birlik förespråkar den typen av fotboll som jag gör och här finns en stor potential. Klubben satsar och vill högre upp och har ju gjort en fantastisk resa. Nu skall vi fortsätta klättra och göra bra ifrån oss.

Många tränare säger att det är först andra säsongen man börjar sätta sin prägel på allvar. Kommer vi få se någon större skillnad på laget nästa år jämfört med året som gått?
– Jag står för en fotboll som spelas längs marken, där kommer jag sätta min prägel. Har man duktiga, tekniska killar i laget så skall man kunna spela den typen av fotboll. Men vi måste även jobba hårt när vi tappar boll och ställa om snabbt, ställa om till försvarsspel. En bit som jag kommer att jobba mycket med.

Prespa Birlik har alltid stora förväntningar på sig och under sitt första år någonsin i div 2 så slutade man på en sjätte plats. Har du redan nu några funderingar eller tankar på vilka saker som måste förbättras för att ta en nästa kliv?
– Prespa hade det bästa laget på pappret i serien detta år och jag blev faktiskt lite förvånad att dem slutade på en sjätte plats. Men som jag sa, vi måste bli bättre defensivt och jobba hårt vid bolltapp. Sen kommer vi givetvis krydda på offensiven ännu mer, snabbare kombinationer med få tillslag. Vi skall spela en attraktiv fotboll helt enkelt.

Vi önskar Agim ännu en gång, varmt välkommen och lycka till./Özcan Emin
 

 • Johan • 9 november 2013 20:03:26
  Grattis Prespa Birlik. Ni har skaffat er en riktigt duktig tränare.
  Lycka till Agim.
 • Ali • 9 november 2013 17:44:10
  Bra skrivet. Välkommn Kung Agim!
 • Mohammed • 9 november 2013 16:14:55
  Bra intervju. Välkommen till Prespa Birlik Agim.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter