Donco Nikoloski är tillbaka där allting en gång började

Efter tjugosex år så är Donco Nikoloski, 48, tillbaka i Prespa Birlik. Denna gång som målvaktstränare för klubbens seniorer.


Publicerad 11 mars 2014 11:14
TEXT: ÖZCAN EMIN FOTO: ÖZCAN EMIN


Namn: Donco Nikoloski
Ålder: 48
Bor: Eslöv
Familj: Skild, tre barn
Aktuellt: Målvaktstränare i KSF Prespa Birlik


– Jag kom till Sverige och Prespa Birlik 1988. Det var en klubb som satsade mycket och vi var flera från Makedonien som skulle hjälpa klubben uppåt i seriesystemet. Det var höga krav på oss "utlänningar" men vi hade jävligt kul på den tiden, säger Donco Nikoloski.

Du var ju med i den omtalade matchen 1988 då domaren blåste av matchen efter att publiken stormat plan. Som straff fick ni inte kvala och året efter fick ni spela alla matcher utan publik, berätta vad som hände.
– Vi mötte Eriksfälts FF i sista matchen hösten -88 och vi var tvungna att vinna, för att vinna serien. Vi ledde med 1-0 fram till den 82:a minuten då domaren dömde straff till Eriksfält. Dem kvitterade och fem minuter senare stormade publiken planen. Domaren som dömde matchen var Eriksfälts ordförande. Helt ofattbart att det ens fick ske.

Donco spelade i Prespa Birlik i två år innan han flyttade till Makedonija där han var med att ta upp laget två divisoner på ett år.

– Ja det stämmer. Det året spelade man en serie på ett halvår. Så vi gick upp från div 6 till div 5 på våren och från div 5 till div 4 på hösten. Det var ett roligt år.

1993 var han i Croatia och 1994 var han med och tog upp Staffanstorp till div 3. Karriären som målvakt avslutade han i Eslövs BK där han vaktade målet i fem år.

– Jag var målvaktstränare i Höörs IS från 1996 fram tills förra året. En bra förening där jag trivdes ypperligt fram tills för två år sedan. Det skedde en del förändringar i styrelsen och det sköttes inte speciellt bra sista tiden innan jag lämnade.

Nu är du tillbaka i Prespa Birlik som satsar för att bli en stor klubb. Hur känns det?

– Det känns fantastiskt kul att vara tillbaka där allting startade för 26 år sedan. Man har många härliga minnen från den tiden och även om inte många finns kvar i styrelsen, så ser man dem runt omkring på matcher och träningar. Kul att se dem efter så många år.
Träffat en del folk från den tiden som tycker det känns kul att man är tillbaka. Sen känns det ju givetvis stort att få vara med på denna satsning som klubben gör. På min tid fanns det knappt ens ungdomslag och idag har Prespa Birlik hela sex stycken. Jättebra tycker jag.

Hur är stämningen i laget tycker du? Många brukar säga att det är lätt att smälta in i gänget.

– Fina killar allihop. Man har lätt för skratt och dem är jättesnälla och skojar en del, så man känner sig som en i gänget ganska snabbt.

Vad tror du att du kan tillföra till målvakterna i truppen?

– Det är ju ganska viktigt att ha en målvaktstränare när man spelar på denna nivå. Jag har ju mer tid för att enbart träna målvakterna och utveckla grejerna som dem är mindre bra på. Jag kan tillföra mycket med min rutin och erfarenhet.


Vi hälsar Donco varmt välkommen och önskar honom lycka till.


  • Ali • 11 mars 2014 15:29:31
    Välkommen tillbaka Donco. Hoppas du kan göra våra målvakter ännu vassare.

    FORZA PB!

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter