Sopi lägger skorna på hyllan

Publicerad 30 november 2014 15:32
TEXT: ÖZCAN EMIN FOTO: JOHN FRIBERG

Den hårdföre backjätten har bestämt sig för att avsluta karriären.
Prespa Birlik kan idag meddela att den snart 42-årige, Baskim Sopi avslutar sin långa karriär som fotbollsspelare.

– Man har haft lite på känn att han har haft tankar på att lägga karriären på hyllan. De sista åren har det tagit längre tid för hans kropp att återhämta sig, men jag beundrar verkligen hans professionella inställning som spelare. Han har alltid gett 110 % både på träningar och matcher, säger tränaren Agim Sopi. 

Baskim har haft en fin karriär med spel i Enköping, IFK Malmö, FC Rosengård och KSF Prespa Birlik och även en kort runda med spel i Norge. Han har spelat över 450 seniormatcher och 1998 var året då han startade sin svenska fotbollskarriär när han värvades till IFK Malmö. Där gjorde han stor succé och inför säsongen 2003 värvade allsvenska Enköping honom där han gjorde 20 matcher från start.

– Jag har många fina minnen från tiden i Allsvenskan. Även om det bara blev en kort sejour så är jag tacksam för att jag fick chansen att spela i ett allsvenskt lag, berättar Baskim.

Efter ett år i allsvenskan blev det vidare spel med FC Rosengård där han höll till i flera säsonger och bland annat var med om att föra upp klubben till div 1. 2011 kom han till KSF Prespa Birlik för att hjälpa klubben uppåt i seriesystemet och det lyckades han med bravur.

– Vi tog oss från div 4 till div 2 och det var två fantastiska år som jag aldrig kommer att glömma, säger han.

Inför PB:s första år i div 2 valde Baskim att lämna för spel med FC Rosengård igen där hans bror Agim hade tagit över som tränare i klubben. Det varade i ett år innan Baskim återigen var tillbaka i PB.

– Jag saknade den sammanhållningen och glädjen som vi hade i Prespa. Sen blev valet enklare när min bror också tog steget över till Prespa, så det var inga tveksamheter från min sida.

41-åringen spelade över 50 matcher i den gröna tröjan, och han berättar om grunden till sitt beslut att lägga skorna på hyllan:

– Efter så många år som aktiv så börjar kroppen att säga ifrån. Jag har ändå haft förmånen att hålla på i så många år och fått vara frisk utan några allvarligare skador. Jag vill rikta ett stort tack till alla PB-supportrar som hjälpt oss att göra detta möjligt. Var vi än spelat har jag alltid känt ert otroliga stöd och engagemang, säger Baskim Sopi.

– Jag vill även rikta ett stort tack till alla spelare, ledare och människor jag lärt känna under min karriär. Ni har gett mig så mycket värdefullt och unikt att ta med mig. Jag tar med mig en massa erfarenheter i form av möten, situationer, känslor, upplevelser. Tack för allt!

KSF Prespa Birlik vill tacka Baskim för hans viktiga insatser för klubben och önskar honom all lycka i livet.