Ny krönikör på prespabirlik.se

Publicerad 26 april 2015 23:12
TEXT & FOTO: ÖZCAN EMIN

Idag fick jag ett mail från en gammal barndomsvän till mig som heter Erdin Asanovski. Erdin älskar att skriva texter som rör och väcker känslor och tankar. Efter gårdagens match mot IFK Malmö så skrev han en krönika som handlar om Prespa Birlik och den publicerar vi i denna artikel.

Klubben har även bestämt att i framtiden låta Erdin skriva och han kommer få en egen spalt här på prespabirlik.se där ni kommer kunna läsa hans krönikor som rör KSF Prespa Birlik. Ni kommer även längre fram att få veta lite mer om vem han är. Men redan nu kan ni alltså läsa hans första krönika här nedan.


Jag ser fram emot Prespas nästa hemmamatch.

En historisk dag
Igår (lör 26 apr 2015) spelade Prespa Birlik hemmamatch mot IFK Malmö på Heleneholms IP. IFK Malmö, ett fotbollslag med djupt förankrade rötter som av många (mig inkluderad) under lång tid ansågs som Malmös andra största lag. IFK var dessutom det enda alternativet efter Malmö FF under lång tid som man gick till om man fortfarande ville satsa på fotboll i vår kära stad Malmö. Men mycket har förändrats sedan jag själv spelade ungdomsfotboll. I går blev laget som en gång ansågs som andra största laget i Malmö besegrat av Prespa Birlik.

För mig var detta en historisk dag av flera, olika anledningar. Bara för att nämna några.
För det första: Trots Prespas långa historia i Malmö är det första gången under min och klubbens livstid som Prespa spelar på denna nivå. Man är dessutom inne på sin tredje säsong i division 2 vilket visar att laget är där för att stanna.

För det andra: En välförtjänt vinst över ett välmeriterat Malmölag. Och den sista anledningen och förmodligen för mig personligen den bästa, är att spelarna i dagens lag har lyckats få liv på mitt fotbollsintresse igen, ett intresse som legat i ide väldigt länge.

Inte bara bra, men även underhållande
Jag måste erkänna att jag var en av många som trodde det skulle bli svårt för Prespa att ersätta de duktiga spelare, med starka lokala identiteter som på ett eller annat sätt lämnat laget. Dessa har varit stora publikfavoriter och många av dem saknar jag än idag. Men vad är det med dagens lag som återigen har väckt liv på mitt fotbollsintresse? Jag kommer inte att beskriva alla spelare en och en men jag kan säga som så att de växer som individer och grupp till en gemensam identitet.

De spelar offensiv, attraktiv fotboll – de underhåller mig helt enkelt. Många av spelarna imponerar i den grad att jag jämför dem med andra i högre nivå, både spel och underhållsmässigt. Och vad jag hörde av många i publiken som satt bredvid mig och på väg ut efter matchen så har många av spelarna endast genom två hemmamatcher blivit stora publikfavoriter bland fansen på Heleneholms IP. Laget och spelarna växer match efter match.

Även om det stundtals finns utrymme för bättring spelmässigt så utstrålar tränarstaben samt spelarna, från målvakt till forwards självförtroende som har växt sedan premiärmatchen. De visar det genom sitt kroppsspråk, sättet de går på och rör sig, men framförallt så gör de det genom två vinster och ett oavgjort resultat. Spelarna har lyckats charma en svårflörtad, aktivt deltagande publik.

Som åskådare är jag full av förväntan när jag är på väg till hemmamatch. Smått nervös men underhållen under matchen. Men framför allt ser jag fram emot Prespas nästa hemmamatch. Det är något med Prespas hemmamatcher som man inte kan beskriva eller ta på. Prespa är det laget som man vill titta på men framför allt skall det vara det lag som Malmös fotbollsspelare skall vilja spela för.

Prespas identitet
Jag vet om att många gamla Prespa-supportrar är misstänksamma när det gäller det "Nya Prespa", jag var också en av dem. Men som många andra organisationer som växer så går även Prespa Birlik idag igenom olika faser i dess livscykel med omstruktureringar och rationalisering. Prespa Birlik är idag större än vad det någonsin har varit. Och när man växer så som Prespa har gjort så planteras det nya personligheter som bildar nya rötter vid sidan om de gamla utan att rubba klubbens värderingar, normer men framförallt dess identitet. Detta är oundvikligt när man är i tillväxtfasen det är inget man skall vara rädd för. Man skall istället uppskatta den nuvarande positionen som de gamla prespaiterna har byggt upp och som den nuvarande organisationen har omfamnat och förvaltar väldigt väl.  

Jag tror på spelarna. Jag tror på laget. Och jag tror på ledningen och dess potential.

Lycka till KSF Prespa Birlik!


/Erdin Asanovski