Förväntansfull inför giganternas möte i Malmö

”Var du också på Skånederbyt, Malmö mot Helsingsborg?”
Den frågan fick jag utav en kebabsäljare på Möllan som antog att jag också hade varit på Skånederbyt då alla andra kunder runt om mig hade MFF-halsdukar på sig. Även om mitt klädesval var aningen grönare än himmelsblått, önskade jag där och då att jag hade haft min Prespa Birlik halsduk runt halsen för att avslöja vilket lag som ligger mig närmast när de båda spelar. ”Nej, jag var inte på Malmö-matchen, jag tittade istället på Prespas match” - svarade jag med ett brett leende. Kebabmannen tittade förvånande samtidigt som han fortsatte servera maten till mig.

I love you Malmö FF, men din position i Malmö blir sekundär när Prespa spelar - även när de spelar på bortaplan.  

Helgen fullspäckad med fotboll
Som skribent för Prespa Birlik är det viktigt för mig att ha koll på deras motståndare. Därför inleddes lördagen med matchen FC Rosengård - Kvarnby IK. Två lag med vitt skilda förutsättningar. FCR som storsatsar med en trupp som nog kostar minst dubbelt så mycket än Kvarnbys unga, orutinerade trupp. Och i denna match så var det klass som slog motivation då FCR tog en komfortabel 4-0 seger.

Blandade känslor om Prespas framtida motståndare. Kvarnby IK är ett väldigt ungt kollektivt, spelande lag utan framstående individualister. Deras främsta styrka är deras enorma löpvilja och att de spelar tills domaren blåser av oavsett hur mycket man ligger under med. Men laget visar tydliga tecken på att man befinner sig i mognadsfasen genom deras homogena spelstil där man brister i variation och bollskicklighet jämfört med hemmalaget.

Man ser klart och tydligt på att FC Rosengård är uppbyggt från försvar och uppåt. Laget spelade tätt med små marginaler. Mittfältet och anfallet vågar spela sitt eget spel utan att oroa sig allt för mycket bakåt då backlinjen mer än gärna täcker upp när man tappar boll. Brister på deras spel och synpunkter som åskådare? Kvalitetsskillnad från position till position och att man spelar aningen byråkratiskt. Effektivt men inte så himla attraktivt.

Då jag anser att Prespa Birlik har ett betydligt spelskickligare lag än Kvarnby IK väntar jag med spänning på hur ett försvarsstarkt Rosengård står emot ett starkt anfallslag som Prespa Birlik.

Viktig seger på ett blåsigt Tornvallen
Prespas bortavinst mot Torns IF i söndagens match förstärkte min tro på laget ytterligare några snäpp. En matchbild som skiljde sig från den mot IFK Malmö en aning då det blev mycket kamp om bollen istället för det sköna spelet som vi är vana vid när Prespa Birlik spelar. Prespa inledde starkt där man visade vem det var som bestämde med en tvåmålsledning efter första fyrtiofem. I andra halvlek blev det mer kamp om bollen då Prespa valde att backa hem och säkra resultatet. Man tog det säkra före det osäkra för att ta hem tre viktiga poäng. Sista tjugo hade Prespa flera chanser för att utöka sin ledning.

Under 90 minuter kämpade laget kollektivt där man fyllde upp efter varandra när det fanns behov av det. Även när hemmalaget stundtals spelade med hög press på Prespas planhalva i andra halvlek fick jag aldrig intrycket av att Prespa-spelarna skulle vika sig, varken spelmässigt eller mentalt när man var under press. Jag förväntade mig inget annat än 3 poäng i denna match som spelarna skickligt tog med sig hem.  Grattis till vinsten grabbar!

Malmöderby istället för Skånederby
Jag vet om att vi är i ett tidigt skede men jag till skillnad från många andra vågar påstå att säsongen utslutande kommer att handla om Malmös två giganter Prespa Birlik och FC Rosengård. Det jag har sett av de andra lagen saknar de fotbollskunnande, bollskicklighet och spelförståelse som de två lagen besitter. Jag bestyrker mitt ställningstagande ytterligare där jag säger att fotboll är så mycket mer än bara löpning och att man skriker ut positionsbyte till sina medspelare. Det finns tydliga skillnader mellan topplagen och resterande lagen kvalitetsmässigt. Därför är jag full av förväntan inför Malmöderbyt där två giganter kommer att ställas mot varandra. Det blir spännande, jag vill se vem som är Malmös bästa lag – efter MFF.

Men serieledarna FK Karlskrona då, undrar många. Det finns ingen chans i hela världen att Prespa Birlik som är ett topplag i Malmö viker sig inför ett annat lag. När jag spelade ungdomsfotboll i Malmö FF gick jag alltid ut med inställningen att vi var bäst i Sverige. Prespa visar en liknande inställning och att de är med och bestämmer i division 2 genom deras spel och vinster. Inget lag skall komma till Malmö i tron om att man skall dominera över Prespa. Det tillåter inte jag, men ännu viktigare, det tillåter inte Prespas spelare heller.  

Avslutningsvis går jag tillbaka till Kebabförsäljaren och Skånederbyt. Jag vill börja med att gratulera Malmö FF till vinsten mot HIF. Men nu ser jag fram emot framtida Malmöderbyn mellan Prespa Birlik och FC Rosengård. Det är dags att vi ser över och värnar om de många lokala talanger vi har i staden, många av dessa har blivit undanskuffade allt för länge. Men ingen annan än vi själva kan göra något åt det.

Därför bjuder jag in alla lokala, regionala, nationella, internationella agenter, scouter, fotbollsälskare och kebabhandlaren på Möllan (hoppas att han läser detta) till Prespas nästa hemmamatch mot Nosaby den 14 maj och kommande möten mellan två giganter i ett Malmöderby.  Det är i Prespa det händer saker – ni vill som jag delta i framtida Prespa-evenemang.

För övrigt
I min första krönika berömde jag alla inblandade i Prespa Birlik. Alla har olika men minst lika viktiga positioner inom organisationen. Men jag vill här betona att det är ni spelare som ensamma gör jobbet där ute och som framför allt motiverar oss och många andra att på ett eller annat sätt engagera oss i verksamheten. Den professionella nivån vi förväntar oss av er skall ni kräva tillbaka av oss.  Tack för er insats.

Är också Imponerad över domarnas insats i serien efter fyra matcher. Inledningsvis har de dömt klanderfritt och rättvist.

Heleneholms IP, helt klart den mest publikvänliga hemmaarenan som dessutom ger ett seriösare intryck. Som åskådare är det något jag värdesätter då fotboll är en publiksport.  
/Erdin Asanovski