Ämnet jag berör idag är motivation

Hur motiverar man sig inför en match när man vet om att den nästan är avgjord innan den har börjat? Jag tänkte först vänta med att skriva krönikan tills efter söndagens bortamatch mot IFK Hässleholm. Jag har dessutom valt att skriva om något annat än vad jag egentligen skulle göra då jag anser att ämnet jag berör här är betydligt viktigare. Därför prioriteras och publiceras den idag innan PB:s nästa match.

Prespa Birlik tog emot Nosaby IF som ligger sist i tabellen. Ett lag som enligt mig borde lämnat WO istället för att ta resan på tio mil ner till Malmö då det var en enorm skillnad på båda lagen. Klasskillnaden baserar jag på poängdifferensen i tabellen samt en matchbild som mer såg ut som träning än seriespel - PB vann trots att man spelade en bråkdel av deras verkliga kapacitet.

Synpunkter I förebyggande syfte

Får man ha synpunkter trots vinst och serieledning? I förebyggande syfte, ja. Prespa Birlik har spelare som presterar sitt yttersta i det tysta, oavsett hur viktig matchen är. Vi ser er, vi vet alla vilken enorm insats ni gör och motivationshöjande texter är onödiga för er. Men det här med motivation är i många avseenden en vetenskap. I dag finns det många motivationsteorier som forskare har tagit fram i syfte att förstå vad det är som gör att individer och lag engagerar sig i de uppgifter som de har fått. En av forskarna är professor Viktor Vroom som fram till 2011 undervisade vid Yale school of Management i företagsledning och organisationsteori. Hans förväntningsteori beror på tre saker:

A: Om man tror man lyckas med uppgiften.
B: Hur säkert det är att belöningen faller ut om man anstränger sig och lyckas.
C: Hur attraktiv belöningen är.

Hur teorin fungerar i praktiken kan översättas till så här:

(A) Hur motiverad en spelare är inför en match beror på om han/hon tror att hans ansträngningar kommer påverka resultatet.
(B) Kommer fotbollsspelarens prestationer och resultatet från matchen påverka mer än bara poängställningen i tabellen.
(C) Faktum är att spelaren måste vara medveten om att vinsten och hans värde samt belöning förstärkts utefter hans prestationer under matchen. Ju högre betyg desto attraktivare blir belöningen.

I professorns teori väger alltså människan ihop värdet på belöningen med hur stor sannolikheten är att man kan nå den för att sedan agera så som modellen beskriver.

För den som leder spelarna innebär det att han kan påverka deras motivation genom att de får tilltro på deras egen förmåga så att de spelar efter de kvaliteter som de besitter. Genom hög prestation kan den som lyckas belönas. Och genom att lyssna på spelaren går det att hitta rätt belöning till rätt spelare.  Jag tror på att laget samt spelarnas mål är högre än att vinna över Nosaby. Jag är säker på att belöning kommer falla ut om man strävar och anstränger sig för serieseger. Och jag är övertygad om att värdet på belöningen efter serieseger kommer vara ganska hög.

Vi i publiken, ledarna och auktoritära spelarna i Prespa måste lyfta upp laget periodvis under matcherna när det behövs som mest.  

Så för att svara på frågan om hur man motiverar sig innan en säker vinst, gör det för din egen skull inte för min, inte för han som sitter bredvid mig men för din egen skull då detta är en ypperlig chans för att visa upp dig samt förstärka dig själv och lagets varumärke. Då menar jag inte att man skall behöva utföra konstiga löpningar för att visa att man är motiverad, men visa gärna att du mentalt befinner dig i matchen så att man slipper onödiga varningar samt skador av olika sorter.  

Vi ändrar inte ett vinnande koncept. Vi fortsätter så som vi har börjat.

Då vi nu är i ensam serieledning är det kortsiktiga målet uppnått. Men nu är det viktigt att vi fortsätter på samma spår så att vi även uppnår vårt långsiktiga mål. En vän till mig frågade vem jag tror vinner serien? Mitt svar var: ”laget som vill vinna den mest.” Prespa Birlik kommer göra sitt bästa för att vinna, mer en så kräver vi inte, mer än så kan vi inte påverka.

För övrigt: Prespa Birlik har fått sin alldeles egna Maradona. Jag hoppas att PB:s ledning motiverar honom tillräckligt så att han stannar kvar även när säsongen är över. Om inte, så har Juventus hittat sig en värdig ersättare till Pirlo. Thierry Zahui är helt enkelt outstanding! Jag vet, stora ord men jag står för dem.

Vi har dessutom Malmös bästa målvakt. Vilken klass, vilken pondus!

Bovar Karim, en mycket effektiv spelare som visar självförtroende samt trygghet i den rollen han har i PB. 

Korta beskrivningar om resterande Prespas spelare kommer efter andra matcher.

Kommentar från motståndarna: ”Prespa vinner helt rättvist och har några mycket bra spelare som borde spela högre upp seriesystemet. Laget kommer säkert bli en tuff utmanare till Karlskrona och Rosengård om seriesegern.”

Vilken fantastisk position Prespa Birlik befinner sig i: trots vinst med 3-0 mot ett lag som såg ut som statister mot PB och serieavancemang till ledning så kommer jag med synpunkter. Men det är viktigt man har konstruktiva diskussioner inom organisationen så att man gör små justeringar som jag vet om man kommer utföra innan kommande matcher.

/Erdin Asanovski