Prigoda: Jag vill spela en attraktiv fotboll

Publicerad 17 januari 2016 19:34 

I måndags startade han sitt nya uppdrag som tränare för Prespa Birlik. Hemsidan träffade under lördagen Sergej ”Prigge” Prigoda och fick en pratstund med den meriterade tränaren.
 
Vem är Sergej Prigoda?
– Sysslat med fotboll mesta delen av mitt liv. Spelat på elitnivå i Ryssland i flera år och även i forna sovjets landslag.  Kände efter karriären att det var ett naturligt steg att övergå till tränare. Därefter påbörjade jag min tränarutbildning i Sovjet vilket så småningom ledde mig till Sverige där jag så småningom började som assisterande i Östers IF bredvid Hasse Backe.

Vad var det som lockade dig till klubben?
– Jag hade inte öppet annonserat att jag erbjöd mina tjänster för någon klubb men så hörde sportchefen Meysam Javan av sig och jag tyckte det lät intressant. Det som lockade var en väldigt attraktiv serie, klubbens ambitioner, helt enkelt ett intressant jobb med talangfulla spelare att jobba med. Ett spännande uppdrag där man har chans att vara så nära yttersta eliten som PB är i dagsläget är alltid inspirerande.

Vilken typ av fotboll kan vi förvänta oss av PB med dig vid rodret?
– Jag tänker inte komma in och förändra det truppen redan är duktiga på, det är ju det som har skapat den framgång laget nått. Personligen vill jag spela en attraktiv fotboll men det är inte alltid så lätt. Jag kan inte bara komma in och säga att – NU ska vi spela ett strikt 4-4-2 t.ex. utan jag får se över truppen och materialet vi har att jobba med och forma taktiken utifrån det.
Man kan säga att vi behåller det som varit bra samtidigt som jag sätter en egen prägel på laget.
 
Vilka förväntningar har du inför klubbens div 1-debut?
– Just nu vill jag fokusera på att förbereda laget så väl som möjligt innan seriestart. Spelarna har varit ifrån fotbollen ett tag så nu får man se över spelarnas form, ta i beaktning hur mycket de hållit igång under uppehållet osv. Det är mycket som ska göras på kort tid, säger Prigge på ett sätt man kan tolka som att han antar utmaningen.
 
Vid din sida kommer du ha Christian Lind som assisterande, hur ser du på det samarbetet?
– Vi träffades för ett par dagar sedan för första gången där vi diskuterade gemensamma funderingar. Jag tycker inte att man alltid behöver ha samma åsikter som tränare. Man kan förstå varandra ändå samtidigt som man går åt samma håll. Vi kommer att ha många diskussioner framöver och det är lättare att ta rätt beslut när det finns fler åsikter.
 
Hur skiljer sig svensk fotboll gentemot den ryska, där du har ett långt förflutet?
– Skillnaden är främst finansiering. Många Ryska lag har Helt andra ekonomiska förutsättningar. Annars skiljer fotbollen i sig inte så mycket. Det känns som att det är samma förutsättningar i stort sett, annars hade inte fotbollen i Ryssland haft så många utländska spelare, däribland från Sverige.
 
Hur viktig är länken mellan Ungdom & A-lag?
 – För en som har tränat både Junior och A-lag tidigare så är det väldigt viktigt. Viktigt i det avseendet att det kommer spelare från egna leden. Under min tid här kommer jag säkerligen gå ner o titta vad vi har i våra ungdomsled och se hur de jobbar. Att vi har juniorer som kommer och tränar med A-laget ser jag bara positivt på. Vi måste jobba på det vi har för att kunna stärka klubben på lång sikt.

Vad är de viktigast man kan förmedla till en ung kille som spelar fotboll?
– Jag förespråkar alltid det mentala, att man är föreberedd mentalt. Det är givetvis lättare sagt än gjort eftersom det beror på många faktorer i en ung mans liv. Ju högre nivån blir desto mer krav ställs. Talanger idag måste nästan jobba ännu hårdare och bevisa hela tiden att man hänger med i utvecklingen. Många försvinner tyvärr idag p.g.a. de inte tål de hårda tagen och kraven som ställs för att de inte är starka mentalt nog.

Hur övervinner man det då?
– Om jag ser en kille som är duktig och vill mycket, ja då måste man visa förtroende för dem killarna. Få dem att känna sig bekväma, låta de våga misslyckas vilket i längden stärker deras psyke. Sen beror mycket självklart på spelarens omgivning, skola, hur de har de hemma, hur man blir bemött i laget, hur de andra spelarna tar hand om de yngre osv.
 
Hur upplever du truppen i dagsläget?

– Sammanhållningen är redan bra fast truppen inte är helt komplett. Ledare och spelare har en tydlig roll. Jag känner inte att jag behöver förändra mig för att lättare komma in i gruppen, Det är en normal och professionell relation mellan mig och spelarna. Träning är dock träning men efteråt är vi alla människor.

Vad skulle få dig att vara nöjd efter säsongen gång?
– Vinna serien givetvis. Det skulle få mig och hela klubben att vara riktig glada. Att vi fortsätter attrahera fansen till våra matcher. Spelarna ska ha passion för att spela match och sträva efter att vinna. Jag vill att spelare ska känna att de blivit bättre fotbollsspelare under säsongens gång, det är det största jag kan önska mig. Att få alla att må bra med en så pass stor trupp är för mig som tränare ett intressant pussel att lösa. PB är en familjär förening där man lägger mycket vikt på att alla ska må bra.
 
/ Tommy Olivares