Prespa Birlik kryssade i premiären

Publicerad 17 april 2016 19:55

Prespa Birliks historiska div 1-debut är nu avklarad och det blev en godkänd insats efter 1-1 mot seriefavoriten Östers IF. 678 åskådare hade tagit sig Malmö Stadion och dem båda lagens supportrar fick se en match som innehöll det mesta som en seriepremiär brukar göra. Mycket nerv, en del felpassningar och en gräsmatta som fortfarande inte nått sin toppnivå.

Men nykomlingen Prespa Birlik visade inte någon större respekt för motståndarna. Redan i matchens femte minut kom hemmalagets första målchans när mittfältaren Yakubu Akilu testade Östers målvakt Rasmus Rydén med en halvvolley som tippades över ribban. Trots att PB inledde piggast så var det gästerna som tog ledningen i matchen. I den 21:e minuten kom ett långt inlägg från vänsterkanten som hittade fram till Robin Strömberg som helt ostörd fick nicka in bollen bakom Robin Armandt i hemmamålet.

Men gästernas supportrar fick knappt jubla klart innan hemmalagets Yakubu Akilu höll sig framme och kunde dundra in 1-1 i nättaket från nära håll efter en hörna slagen av Bovar Karim. Akilu som alltså blev historisk målskytt för Prespa Birlik i div 1.

– Ett snyggt mål av oss. Vi vet att vi är farliga med Bovars känsliga högerfot. Jag tycker att vår första halvlek var bra, sa tränaren Sergej Prigoda efter premiären.

I andra halvlek var Öster det bättre laget stundtals utan att skapa några jättechanser. Förutom på slutet då man skapade en farlig målchans när anfallaren Robin Strömberg rann igenom på djupet men Robin Armandt visade åter igen att han är en klassmålvakt när han gjorde en omöjlig enhandsräddning.

– Den räddningen var viktig. Med tanke på hur det såg ut i andra halvlek får vi vara nöjda med en poäng, sa Robin Armandt.

Matchens sista läge hade dem vitgröna men Bovar Karims frispark räddades av Östers målvakt och matchen slutade 1–1.

– I det stora hela gör vi en bra match även om det hade varit skönt att vinna. Men Öster är ett bra lag och att ta poäng mot seriefavoriten som nykomling är något vi får vara nöjda över. Skönt att premiären är avklarad och på måndag  får vi börja ladda inför bortamatchen mot Husqvarna nästa söndag, avslutade Sergej Prigoda.

Kunde du av någon anledning inte se matchen eller vill du se den igen. Gå in på Prespa Birlik Play och se reprisen för endast 29 kr.


Matchfakta:

KSF Prespa Birlik

1. Robin Armandt (MV)
3. Adriano Kalisiak (K)
6. Rudolf Mamoka
7. Baris Hümmet
9. Yakubu Akilu
10. Bovar Karim
11. Sadat Karim
15. Umar Ahmed (ut 72´)
18. Edafe Egbedi
19. Hogr Aziz
21. Hannes Cederholm

Ersättare:
4. David Abaya
5. Ahmad Mohamad
12. Ali Aliyu
13. Paulinus Dorzia (MV)
16. Ilir Tahiri (in 72´)
17. Renad El Jerbi

Östers IF
85. Rasmus Rydén (MV)
3. Karl-Johan Lindblad
5. Elmin Nurkic
6. Mario Vasilj (K)
9. Robin Strömberg
11. Björn Berglund (ut 68´)
14. Robin Östlind (ut 68´)
18. Jonathan Drott
22. Josef Elvby (ut 88´)
24. Fritiof Björkén
25. Richard Donkor

Ersättare:
12. Pontus Wik (MV)
7. Freddy Söderberg (in 88´)
8. Denis Velic (in 68´)
10. Mehmed Hafizovic
21. Filip Örnblom
26. Isaac Shaze (in 68´)
27. Daniel Ask

Resultat:
1-1 (1-1)

Mål:
0-1 21´ Robin Strömberg, 1-1 23´ Yakubu Akilu

Varningar:
11´Hannes Cederholm, 34´ Adriano Kalisiak, 66´ Elmin Nurkic, 90´ Baris Hümmet

Publik:
678

Spelplats:
Malmö Stadion

Domare:
Granit Maqedonci, Helsingborg