Zlatan Nalic om sin första tid i klubben & inför säsongen 2018

Publicerad 6 februari 2018 16:27

I november 2017 gjorde Prespa Birlik klart med Zlatan Nalic som ny huvudtränare för representationslaget som kommer att spela i Division 2 Västra Götaland den här säsongen. Zlatan Nalic som är en av Europas mest utbildade tränare och har själv utbildat flera elittränare i både Superettan och Allsvenskan men även för utländska ligor, har stora meriter både från landslag och klubblag.

Huvudtränaren Zlatan Nalic berättar nu om sina första månader i klubben, året som vi har framför oss och vad vi kan förvänta oss av Prespa Birlik i framtiden samt den fotbollen som klubben ska spela. Huvudtränaren avslutar med ett meddelande till våra medlemmar och supportrar.

Hur har din första tid varit i klubben sedan du skrev på för föreningen?
– Vi startade våra träningar i början av november och den första delen fram till slutet av december körde vi två pass i veckan. Efter nyår har vi ökat till fyra pass i veckan. Den första tiden handlade mycket om att utvärdera testspelare som sökte sig till oss för provspel. Det var mycket om att lära känna varandra då det i år handlar om ett helt nytt Prespa med helt nytt folk i styrelse, ledare och även när det gäller spelarsidan.

Många nya spelare och ledare har anlänt till klubben, vad är statusen i truppen just nu?
– Det stämmer. Prespa är helt under ombyggnad. Vi har haft en period där väldigt många nya spelare, framför allt yngre, sökt sig till oss för provspel. Uppskattningsvis testade vi cirka femtio nya spelare. Vi har skrivit kontrakt med en del av de som vi testat och idag består vår trupp av sexton spelare varav fyra är från ifjor. Målsättningen är att ta in 3-4 spelare till med spetskvalitéer och erfarenhet för att vi ska kunna vara ett värdigt motstånd i vår serie.

– På ledarsidan är det mesta också helt nytt. Förutom mig som är ny, så har klubben gjort klart med två nya unga tränare som ska jobba bredvid mig, Nesat Spahiu och Abdilasis Omar. Det är tänkt att de ska få så mycket kunskaper under vår tid tillsammans för att kunna ta över Prespa själva efter mig. Det är två fantastiskt fina killar och duktiga fotbollstränare. Nesat är även en Prespa-själ då han har varit i klubben i princip hela sitt liv. Även Armin Karaman kommer att ingå i tränarstaben och blir en resurs till våra spelare för individuell fysträning. Sedan tidigare finns även Cemal Hasan (lagledare) och Esad Hamzic (materialare).

Försäsongen börjar närma sig och vad kan vi förvänta oss av Prespa Birlik i år?
– Det är en ekonomisk tung period som föreningen befinner sig i just nu och det har blivit en total sväng i ideologi inför 2018. Vi var tvungna att möblera om även på spelarfronten och i år kommer det att bli ett ungt Prespa Birlik med många nya och oerfarna spelare. Vi märkte redan i november att Prespas attraktionskraft för unga spelare som är ute efter utveckling i första hand och som har drömmar om att spela högre upp än där Prespa befinner sig nu har utökats radikalt och är stort.

– Med detta sagt så har vi utökat antal träningar i veckan och har högre intensitet på våra träningar med mera professionella krav som vi ställer för Prespas spelare inför detta år, men vi har inte samma attraktionskraft för de spelare som skapat sig ett namn i de lägre ligorna och förväntar sig delvis kunna leva på sin fotboll.

– Prespa kommer att stå för utveckling för spelare som vill spela elitfotboll i framtiden, både med Prespa men även ännu högre upp. Vi kommer att stå för välmående för våra spelare och 100-procentig fair play. Vi kommer att spela en attraktiv och modern fotboll och sätta en grund för en framtid i Prespa Birlik då klubben alltid haft ambitioner att spela på elitnivå. Fotbollsmässiga målsättningen i år är att sätta en grund för allt vi har nämnt ovan och vara med i högre delen av tabellen. Vi är inte rädda för att ta fighten om uppflyttning om det visar sig att vi får möjlighet till att göra det men det är dock inte vår huvudprioritet 2018.

Vad vill du säga till våra supportrar och medlemmar inför kommande säsong?
– Medlemmarna kan känna sig trygga i Prespa Birliks nystart med nytt folk och ett väldigt ambitiöst och ungt styre. Ordförande Ercan Kerim är extremt ambitiös och aktiv, han vill se till att Prespa blir något stort. Vi är många runt omkring som ska ge honom stöd och hjälpa till. Ha lite tålamod i omstarten. Ge stöd till våra unga spelare som utbildas för att stolt bära märket de får på bröstet 2018. Bidra med vad ni kan och kom till både våra träningar och matcher för det är vad spelarna behöver, avslutar Zlatan Nalic.

Nästa match för Prespa Birlik är lördagen den 10 februari då man möter IFK Trelleborg i årets första träningsmatch på Vångavallens konstgräs. Avspark 13.00.