Prespa Birlik - Hittarps IK 1-1 

Foto: Gert Jacobsson, www.fotbollsbilder.se
Foto: Gert Jacobsson, www.fotbollsbilder.se

Publicerad 6 maj 2018 22:31

Det blev delad poäng på Heleneholms IP då Hittarps IK kom på besök under lördagen. Gästerna var serieledare inför matchen och hade siktet inställt på att fortsätta sin vinstsvit och förlustfria svit men Prespa Birlik stod emot bra och hade även chanser för att vinna matchen och ta alla tre poängen, inte minst när laget borde ha haft minst en straff. 

Prespa Birlik kom till spel med följande elva: 

Viktor Jacobsson (MV), Rasmus Larsson, William Andersson, Boris Bjelkaonvic, Alban Merovci, Ilir Tahiri, Albert Nadzaku, Muamet Asanovski (K), Stefan Kojic, Sandro Nalic, Omar Khattab.

Hemmalaget kom upp mot motståndarnas försvar men var inte tillräckligt starka i den sista tredje delen och hade svårigheter att skapa farliga chanser i första halvlek. Det var istället Hittarps IK som förde spelet och hade en kontroll över dem fyrtiofem första minuterna och i den 27:e minuten gjorde gästerna 1-0 på sitt första riktiga läge genom Kamal Barny. Prespa Birlik fick fokusera sig mer på försvarsspel i den första halvleken och höll det tätt bakåt. Lagen gick in i halvtidsvila med 0-1 på resultattavlan och i andra halvlek fick vi se spelmässigt ett helt annat Prespa Birlik. 

PB gjorde ett byte i halvtid när Kingsley Olie kom in istället för Ilir Tahiri. Efter bara fyra minuter på plan så placerade Kingsley Olie in 1-1 och det var utjämnat på ett soldränkt Heleneholms IP. Prespa Birlik som visade stor vilja och kämpade hårt i andra halvlek hade bud på fler mål. Både Sandro Nalic och Muamet Asanovski hade bra lägen samt en fin rusch på vänsterkanten men fick ingen utdelning då bollen styrdes ut av Hittarps-försvaret.

Prespa Birlik tryckte på för ett ledningsmål och borde ha haft fått en straff i den 78:e minuten när Omar Khattab blev tacklad av en Hittarps-försvarare, domaren valde dock att varna Omar för filmning. Samtidigt som Prespa försökte pressa fram ett mål så skapade även Hittarps IK lägen framåt och testade Prespa Birliks målvakt Viktor Jacobsson ett par gånger.

I matchens slutskede så kom Prespa Birlik till ett par kontringar och hade lägen med Alban Merovci, Emin Karaman och Omar Khattab. Även på tilläggstid skulle Prespa Birlik ha fått en straff efter en bra kontring där Emin Karamans skott blockerades av en Hittarps-försvarares hand och som hindrade bollen från att gå in i mål. Domaren friade och lät spelet gå vidare. 

– Det var en bra match killarna gjorde. Vi kunde allt om Hittarp och vi gick igenom delmoment i deras spel som vi ansåg vara ett hot men även de moment där vi såg vår möjlighet. Det brukar vi göra inför våra matcher men igår fullföljde vi vår matchplan betydligt bättre och det gav resultat. Våra ordinarie mittbackar som är även bland de mest rutinerade spelarna i laget kunde  vara med igår och det gav vårt lag helt andra förutsättningar då vi kunde forma laget på ett annat sätt även på innermittfältet, säger huvudtränare Zlatan Nalic efter matchen och hyllar laget för insatsen.

– Hela laget ska ha en stor eloge för gårdagens insats. Det hade varit tjänstefel att nämna bara några spelare när det var en riktig laginsats där alla bidrog extremt mycket. Det var synd att vi inte fick med oss alla tre poäng då vi verkligen var värda det. Vi kontrollerade matchen bra och vi var ett bättre lag i flera moment än våra motståndare. Sista fem minuterna hade vi tyvärr mycket marginaler emot oss då just i matchens slutskede var våra anfallare iblandade i två straffsituationer och hade fyra klara målchanser, avslutar Zlatan Nalic.

I nästa omgång ska Prespa Birlik ta sig an Sävedalens IF som är ny serieledare efter den femte omgången. Matchen spelas den 12 maj på Valhamra i Partille, strax utanför Göteborg.

För mer matchfakta, se här.