Inför Malmöderbyt: Prespa Birlik - Kvarnby IK

Foto: Gert Jacobsson, www.fotbollsbilder.se
Foto: Gert Jacobsson, www.fotbollsbilder.se

Publicerad 18 maj 2018 16:41

På lördag klockan 14:00 stundar ett mycket viktigt Malmöderby när Prespa Birlik tar emot Kvarnby IK på Heleneholms IP. Tre mycket viktiga poäng står på spel då båda lagen fått en tuff start på säsongen. 

Kvarnby IK grundades 1906 och är Malmös näst äldsta existerande lag idag, ett bekant lag för Prespa Birlik. Båda lagen har spelat i samma serie tidigare och så sent som förra säsongen spelade både lagen i Division 2 Östra Götaland och då blev det varsin vinst. Kvarnby IK vann bortamatchen med 2-1 under våren och under hösten fick Prespa revansch och besegrade laget med 4-1 på Heleneholms IP.

Kvarnby har också fått en tuff start i år som sagt. Man ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket med fyra poäng och -9 i målskillnad. Dem blåklädda kommer senast från en tung hemmaförlust, en match som slutade 5-0 till Vinbergs IF och det har bara blivit en vinst på de inledande sex matcherna samt en oavgjord, resten har varit förluster. Kvarnby inledde säsongen med att möta Högaborg (förlust 2-0), IS Halmia (vinst 2-0) och Lindome GIF (oavgjort 0-0) där de fick med sig en poäng hem, sedan dess har det blivit förluster mot tidigare nämnda Vinbergs IF samt Assyriska BK och BK Olympic. 

Tufft har det även varit i Prespa Birlik. Laget har lyckats skrapa ihop fyra poäng än så länge och ligger före Kvarnby tack vare bättre målskillnad. Det är just därför som denna match blir så viktig, utöver att det är ett Malmöderby. Glädjande nyheter är att lagets kapten Muamet Asanovski är tillgänglig likaså Albert Nadzaku, båda två var avstängda i förra matchen. Lagets enda vinst så här långt kom i den första hemmamatchen och i den andra omgången mot Assyriska BK och på lördag är det bara vinst som gäller och att ta den andra trepoängaren för i år.

Inför den viktiga matchen har vi tagit ett snack med lagets försvarare Rasmus Larsson och huvudtränaren Zlatan Nalic.

– Med ett kollektiv som växer sig starkare och starkare för varje vecka tycker jag att vi sätter laget före jaget i en mycket större utsträckning. Det är just detta som kommer föra årets Prespa Birlik framåt. Efter två starka prestationer är det dags att få utdelning och det kommer vi få om vi gör jobbet till 100%. Det brukar alltid vara jämnt när det är derby, men jag har en bra känsla inför matchen och tre poäng ska räknas in på vårt konto. Nyckeln i matchen blir tålamod och extra skärpa i sista tredjedelen, säger lagets försvarare Rasmus Larsson. 

– Det är en match som skiljer sig från de tidigare då vi möter ett lag från nedre delen av tabellen för första gången i år. Det är ett lag som är, precis som vi, i deficit med poäng och redan där har vi en specifikhet: det blir en kamp om 6 poäng! Det blir en av de tuffaste matcherna mentalt då vi själva kommer med mycket press på oss. Det är hemmaplan, ont om poäng, Malmöderby och lite känslor av en ”måstematch”. I själva förberedelsen blir det dock en match som alla andra då vi går in i varje match med inställningen att vinna och lämna plan med huvudet uppe, säger Zlatan Nalic inför matchen.

Vi ses imorgon på Heleneholms IP klockan 14:00!