Inför Prespa Birlik - IS Halmia

Foto: Gert Jacobsson, www.fotbollsbilder.se
Foto: Gert Jacobsson, www.fotbollsbilder.se

Publicerad 29 juni 2018 13:46

Vårsäsongens sista hemmamatch spelas imorgon, lördag den 30:e juni, på Heleneholms IP när Prespa Birlik tar emot IS Halmia klockan 14:00.

PB är i en mycket god form för tillfället med fyra raka segrar och har klättrat i tabellen som varit mycket jämn den senaste tiden. Efter de två vinsterna mot Varbergs GIF och Ullareds IK så följde laget upp med en derbyseger med 4-2 mot FC Rosengård och i senaste matchen besegrades Högaborgs BK med 2-0 på bortaplan, en match som borde ha slutat med större siffror för PB.

Idrottssällskapet Halmia är en klubb med anor från 1907 i Halmstad. IS Halmia placerar sig på en 30:e placering i den allsvenska maratontabellen och har gjort totalt 11 säsonger i Allsvenskan. Motståndarna var det första laget från Halland att någonsin spela i Allsvenskan när de kvalade upp och var ett allsvenskt lag 1932. På 40-talet var laget i Allsvenskan i sju raka säsonger och räknas även som klubbens största tid i sin klubblagshistoria. Prespa Birlik och IS Halmia möttes i en träningsmatch inför den här säsongen som slutade med en knapp förlust för PB.

Den här säsongen har IS Halmia blandat och gett men nu flyter det på bra för motståndarna. Likt PB så har även IS Halmia fyra raka segrar och senaste segern var en förkrossande vinst mot Kvarnby IK med hela 6-0. För tillfället ligger man på en tredje plats med 24 poäng och en match mer spelad än IFK Malmö (som ligger före) och FC Rosengård (som ligger efter). Tillsammans med Prespa Birlik så är IS Halmia näst formstarkaste lag i serien efter IFK Malmö. Unikt med IS Halmia är att det är det enda laget i hela serien som fortfarande inte har kryssat en match, hittills har det blivit åtta segrar och fem förluster.

PB har dock höjt sig oerhört mycket från premiärförlusten och stått för starka insatser mot starkt motstånd och även fått poängutdelning mot vissa av lagen i toppen. Vid en vinst mot IS Halmia så kommer PB klättra ytterligare en placering då Vinbergs IF just nu ligger sjua med två poäng före PB och har en match mer spelad. Prespa ligger för tillfället på en åttonde plats med 17 poäng på 12 matcher.

– Det är ett helt annat Halmia vi möter jämfört med försäsongen. De har gått över från 3-5-2 till 4-5-1 och sen har de många nya spelare jämfört med dem de hade i vintras. Halmia är bästa laget i vår serie när det gäller teamfunktion, spel med och utan boll. Jag har sett fyra matcher i år och de är extremt disciplinerade, arbetsvilliga och effektiva. De är tvåa då det gäller målskillnad också och de gör många mål och släpper in få, säger Zlatan Nalic i sin analys om motståndet som väntar Prespa Birlik.
 
–  Vi har vår plan och om vi gör det även praktiskt på det sätt som vi kan så kommer vi få ett bra resultat även i denna match. Vi saknar en spelare och det är Max som är sjuk. Vi ska göra allt för att behålla vår positiva trend med vinster och välmåendet så länge vi kan. Jag behöver inte upprepa det igen då alla redan vet vad Prespa går för i alla matcher vilket är vinst och vi ställer in oss på det även på lördag, avslutar Zlatan Nalic.
 
Prespa Birliks anfallare Emin Karaman har börjat hitta tillbaka till målkänslan och har nu gjort tre mål på de senaste tre matcherna. Den tidigare Malmö FF-spelaren som kom till Prespa Birlik från BK Olympic har börjat få utdelning framför mål, han gjorde matchens enda mål mot Ullareds IK och senast mot Högaborgs BK så gjorde han båda målen. Vi tog ett snack med Emin som är i storform inför morgondagens match mot IS Halmia.

– Ett väldigt duktigt lag vi möter. Vi går in i matchen med inställningen att plocka hem tre poäng. Viktigast för oss är att vara medvetna om att endast hårt jobb och fokus i 90 minuter kan ge oss en femte raka seger. Vi vet om att vi har kvalitén i laget och nu gäller det att inte vara nöjda med prestationerna i de senaste matcherna utan att fortsätta jobba och stå upp för varandra.
 
Om sin egen form och insatserna den här säsongen säger han så här:
 
– Som anfallare kan det ibland räcka med att trycka in en enkel boll för att formen ska börja peka uppåt och just nu känns det väldigt bra. Jag är en spelare som prioriterar lagets framgång framför allt annat. Mitt jobb är att göra mål och skapa chanser åt oss, givetvis så njuter jag när jag lyckas med detta, avslutar Emin Karaman.
 
Vi uppmanar alla våra fantastiska medlemmar och supportrar att ta sig till Heleneholms IP på lördag för den sista hemmamatchen för vårsäsongen och heja fram laget till en femte raka seger!

KSF Prespa Birlik – IS Halmia
Lördag 30/6 kl 14:00
Heleneholms IP