Prespa Birlik

Det blev noll poäng under lördagen för PB som gästade Helsingborg för att möta Hittarps IK. Prespa Birlik hade länge ledningen i matchen men två straffar för hemmalaget gjorde att matchen vändes från 0-1 till 2-1.

Prespa Birliks startelva i matchen (4-3-3):

Carlos Mendoza (MV), Gani Bunjaku, Fitim Miftari, Boris Bjelkanovic, Rasmus Larsson, Alban Merovci (67’min), Muamet Asanovski, Sandro Nalic (90’min), Max Nordlinder (67’min), Ali Burrniku (86’min), Emin Karaman.

Byten: Ilir Tahiri 67’min, Hogr Aziz 67’min, Valmir Mulaj 86’min, Besemir Faniq ’90min

Hemmalaget började bäst och hade en stor press på Prespa som försökte behålla lugnet och rulla boll inom laget och spela längst marken. Carlos Mendoza och försvaret hade en hel del att göra i första halvlek när Hittarp tryckte på för ett ledningsmål. PB försvarade sig bra och var kompakta samtidigt som matchen löpte på så kom PB in i matchen mer och mer genom att starta anfall. Lite överraskande tog Prespa Birlik ledningen också efter fem minuter spel. Prespa som inte hade kommit till avslut och inte lyckats skapa något farligt i matchen fick ett läge när Ali Burrniku vände upp och placera kyligt in 1-0 för gästerna.

Efter det jämnades matchen ut spelmässigt då PB var tuffa i närkamperna och stod emot bra mot Hittarp trots att hemmalaget hade de bättre lägena. Minuter efter det första målet i matchen fick Emin Karaman efter en bra löpning på högerkanten, ett bra läge att utöka till 2-0 men bollen gick utanför. Prespa hade en period där de började få det enklare att skapa lägen och borde även ha fått med sig en straff när Muamet Asanovski flöt igenom försvaret vid kanten men blev nertryckt av motståndarnas försvarare. PB kunde ha gjort ännu ett mål på ett inspel till straffområdet där bollen studsade oturligt nog träffade egen medspelare i Max Nordlinder som stod nära mållinjen och målvakten i Hittarp kunde sedermera styra ut bollen till hörna.

Hemmalaget fortsatte att pressa och hade massvis med hörnor och bland annat ett skott i stolpen och även Carlos Mendoza i PB:s mål fick göra en svettig räddning på ett distansskott. 0-1 stod sig till halvtidsvilan och andra halvlek började precis som första halvlek hade slutat. PB hade mindre chanser i andra halvlek och kom mest på kontringar samtidigt som hemmalaget Hittarp också hade det lite tufft med att skapa chanser och det började ana frustration.

I den 78:e minuten fick dock hemmalaget en straff efter en turbulent situation i straffområdet. Straffen förvaltades på ett bra sätt och hemmalaget kvitterade till 1-1. I matchens 88:e minut så fick Hittarp ännu en straff efter en närkamp mellan en Hittarp-spelare och Prespa Birliks Fitim Miftari. Domaren blåste ännu en gång på straffpunkten och hemmalaget satte även den straffen och slutskrev matchresultatet 2-1.

En oerhört tung förlust för PB som länge såg ut att hålla ut och ta tre poäng och i alla fall minst en poäng från en tuff match mot seriens just nu formstarkaste lag som hade fem raka segrar inför matchen.

Huvudtränare Nesat Spahius analys av matchen:

– En väldigt tung förlust med tanke på hur matchen utspelade sig. Vi gör årets kanske bästa första halvlek där killarna tagit till sig det nya spelsättet på bästa sätt. Vi har full kontroll på motståndet och skapar väldigt bra lägen och får dessutom utdelning genom Ali som gör ett fantastiskt mål. Vi har lägen att utöka ledningen men bollen vill tyvärr inte in. I halvlek pratar vi om det vi gör bra och fortsätta med och även de saker vi ska åtgärda. Jag tycker vi följer både matchplan och de taktiska bitarna väldigt bra och det gör Hittarp oerhört frustrerat, säger Nesat Spahiu och fortsätter:

– Det märks både i spelet och på deras bänk hur de börjar bete sig. Tyvärr faller domaren för det och blåser två väldigt billiga straffmål. Det känns tungt att förlora med tanke på att vi har full kontroll på matchen och att matchen avgörs med två straffar.

Nesat Spahiu är dock hoppfull och lyfter fram sitt lag på grund efter den stora insatsen som laget la in mot seriens just nu formstarkaste lag:

– Jag vill ändå lyfta fram det som är bra och det är att killarna nu förstår att vi är ett väldigt bra lag när vi gör det vi kommer överens om. Ett stort plus till Boris som bidrar med lugn i försvaret och det märks att han besitter både kunskap och rutin som krävs för spel på denna nivå. Jag vill även lyfta fram Emin som sliter i 95 minuter och gör det väldigt bra. Dessutom är kollektivet riktigt bra idag. Nu tar vi nya tag för att ta poängen som krävs mot Sävedalen.

Målvakten Carlos Mendoza stod emot och gjorde ett par väldigt snygga räddningar i matchen och det enda sättet att lista ut honom för Hittarp blev från straffpunkten två gånger om, så här sade han om matchen i efterhand:

– Det är alltid tråkigt med ett negativt resultat, speciellt när vi håller ledningen så länge. Första halvlek lyckas vi hålla i bollen mer än andra halvlek men trots detta kändes de som ett steg framåt med tanke på motståndet. Vi testar dessutom en ny formation som kändes bra under hela matchen, självklart kommer vi fortsätta jobba på småsakerna.

Carlos som har startat de senaste två matcherna är nöjd med speltiden och på frågan om resterande delen av säsongen så är han hoppfull om att resultaten kommer gå lagets väg:

– Det är kul att få spela, jag har väntat på det länge men konkurrensen är jättehög med tanke på att vi har även Viktor och Ismail. Vi har alla tre en jättebra relation och hjälper varandra hela tiden så med tanke på de känns det jättebra. Detta hjälper mig att hålla formen uppe hela tiden. Trots en svår inledning på hösten så har jag inga tvivel på att vi kommer vända detta. Vi har haft motgångar förr och klarat det, så nu är det bara att bygga på de positiva sakerna från våra två senaste matcher, avslutar Carlos Mendoza.

Nästa match för Prespa Birlik är hemma mot Sävedalens IF lördagen den 1:a september klockan 15:00 på Heleneholms IP.

Prespa Birlik
August 26, 2018