Prespa Birlik

Det blev en riktig rysare på Heleneholms IP i det soliga varma vädret på lördagen när Prespa besegrade Högaborg med 3-2 efter att ha avgjort i den 93:e matchminuten. Inbytte Mossab Khattab stod för ett vackert mål och dribblingar och gjorde sitt första mål för klubben i säsongens sista hemmamatch.

PB:s startelva i matchen: Viktor Jacobsson (MV), Rasmus Larsson, Gani Bunjaki, Boris Bjelkanovic, Max Nordlinder, Ali Burrniku (71’min Kingsley Ndidi Olie), Muamet Asanovski (K) (79’min Mossab Khattab), Shemsedin Zabeli, Omar Khattab (61’ min Omar Assadi), Ilir Tahiri, Sandro Nalic.

Innan match så hedrades Labinot Harbuzi. Den förre PB-spelarens tröja med nummer 18 var uppsatt på mittplan och de både lagen samt hela Heleneholms IP höll en tyst minut för den begåvade mittfältaren och i den 18:e matchminuten stoppades även spelet för att ge applåder.

Matchvägs så var det gästerna som började bäst och spelade bättre. Det var även Högaborg som skulle ta ledningen i matchen genom Arton Jashari i den 9:e minuten. Prespa pressade på och kom framåt samtidigt som Muamet Asanovski var på spelhumör och dribblade bort både två och tre spelare. PB kom tillbaka när Ali Burrniku kvitterade till 1-1 i den 24:e matchminuten och innan det var halvlek så hade PB vänt genom Ilir Tahiri till 2-1 efter att Shemsedin Zabeli som vunnit bollen på egen planhalva och avancerat framåt och låg bakom uppspelet som ledde till målet.

I andra halvlek var PB mer alert och tog över matchen och skapade flertalet lägen. Istället kvitterade gästerna överraskande i den 66:e minuten genom Ali Dirawi. PB pressade på och kom i flertalet anfall och skapade lägen men det såg länge ut att bli 2-2, tills att Mossab Khattab klev fram och rullade in 3-2 efter ett vackert spel. Mossab var minst sagt glad efter sitt mål:

– Det kändes härligt att få göra mål under så kort tid med tanke på min speltid, där jag kom in med full energi o tänkte jag ska vara den som säkrar Prespa kvar i tvåan, då det stod 2-2 i matchen

– Det var mycket nerver i matchen, speciellt utifrån då jag kunde se backlinjens svaghet, som jag gick in o utnyttjade. De var inte redo när jag sprang igenom de två mittbackarna och blir fint framspelad av Kingsley, men även Ilir som sprungit 93 minuter drar med sig en spelare av mittbackarna som leder till att det står en motståndare o målvakten där jag skjuter mot bortre stolpen hårt o lågt där den går den in! Jag ser bara fram emot att köra 110% i allt jag gör och detta är bara början Alhamdulilah, avslutar segerskytten Mossab Khattab.

Det blev en mycket viktig och fantastisk seger för PB på en stor dag som denna. PB säkrade kontraktet till 100% för nästa säsong. Desto tråkigare blev det för gästerna Högaborgs BK som åker ur Division 2. En annan målskytt, Ilir Tahiri, som har spelat i klubben flera år och kommer från det egna ledet, poängterade hur mycket segern betydde både för PB-spelarna och supportrarna:

– Målet kommer från en fantastisk kontring där allt går jättesnabbt. Shemsedin bryter bollen i försvaret och spelar vidare den till Mudi som kombinerar med mig lite högre upp i banan. Högaborgsförsvaret är lite oorganiserade och jag lyckas trycka in 2-1.

– Denna seger betyder väldigt mycket, inte bara för oss som Prespa-spelare utan även för alla som följer Prespa. Att vi lyckats säkra kontraktet är ett styrkebesked för oss. Slutligen skulle jag vilja tacka alla PB-älskare som tog sig till HIP för att stötta oss, avslutar Ilir Tahiri.

Inför matchen sade assisterande tränare Valon Bajraktaraj att det viktigaste var att ta tre poäng och så blev det:

– Matchen igår speglade den utsatta positionen vi och Högaborg befann oss i. Det var kamp, nerver och en härlig laginsats där samtliga ska ha cred, säger Valon efter gårdagens match.

Huvudtränare Nesat Spahiu efter matchen:

– Först vill jag skänka mina tankar till Harbuzi-familjen. Ett tragiskt besked som fick hela PB-familjen i gungning. Så det var skönt att få hylla honom på det sättet vi gjorde.

– De senaste matcherna har vi inte fokuserat på hur vi tar poängen utan vi måste ta poäng och detta var en sådan match. Vi har en matchplan och försöker fullfölja den. Tyvärr så händer det saker i matcher som får oss att darra och har tappat onödiga poäng på just det. Idag ville marginalerna något annat och det är skönt att äntligen säkra kontraktet. Jag vill främst gratulera grabbarna som hela tiden gjort sitt bästa, en fin grupp människor att få träna. Vi har haft ett mål och nu lyckats fullfölja det. Jag vill även tacka styrelsen och främst Valon som assisterat mig efter uppehållet och gjort ett grymt bra jobb.

– Nu är det full fokus på sista matchen och planeringen för nästa säsong har dragit igång på allvar. Jag vill även tacka PB Malmögäris (Prespa Birliks damlag) för deras stöd idag, avslutar Nesat Spahiu.

I nästa match, i seriens sista match, väntar ett Malmöderby mot FC Rosengård 1917. Två lag som inte har något att spela för nu men likväl ett stort klassiskt derby som väntar söndagen den 21:a oktober på Rosengårds IP.

Prespa Birlik
October 14, 2018