Prespa Birlik

Ni som följer lagets och spelarnas Instagram-konto har säkerligen sett massor av glädjerika och fina bilder, och även videoklipp från Antalya. Laget har hunnit med och gjort mycket både på och utanför plan. Medan träningarna pågått på naturgräs i soligt väder, så har spelarna även fått chansen att sammansvetsa sig och bygga ihop laget och haft mer tid med varandra även utanför träningarna. Antalya är en given destination för laget när det gäller träningsläger, klubben har besökt den turkiska kuststaden fyra gånger de senaste fem åren.

– Vi är väldigt nöjda med Antalya och att komma hit på träningsläger. Det har funkat jättebra de tidigare åren och även i år har det varit jättebra. Med våra träningsläger syftar vi alltid på att lära oss mer och besöka andra idrottsföreningar och ledare där vi pratar fotboll och utveckling och denna gång blev det bland annat ett besökt hos Antalyaspor för våra huvudtränare, säger ordförande Ercan Kerim som också var med på träningslägret med laget.

Förutom träningar i de fina vädret så hände det mycket annat också. Huvudtränarna Nesat Spahiu och Adem Özay gjorde ett studiebesök hos storklubben Antalyaspor som huserar i Süper Lig. Det var en dag med observationer av lagets träningar och besök på träningsanläggningen där de mottogs och senare även hade ett möte med Antalyaspors tränare och förre storspelaren Bülent Korkmaz som skördade stora framgångar i turkisk fotboll.

På hotellet blev det även ett bekant möte med Malmösonen Bahadir Öztürk som huserar i Antalyaspor och som hade hjälpt till med att anordna besöket hos klubben. Lite mer kändismöte blev det också när välkände skådespelarna Ramin Nazir och Seyithan Özdemir från turkiska tv-serierna Cukur och Icerde var på samma hotell och träffade på ledare och fick veta mer om Prespa Birlik.

Med sol och flera plusgrader, uppemot 20, så har laget finslipat taktiken och formen inför seriestarten som närmar sig.

Fr. v: Bahadir Özturk, Adem Özay, Bülent Korkmaz, Nesat Spahiu.

Nesat Spahiu säger att träningslägret var det bästa som kunde hända laget inför de sista veckorna av förberedelserna innan säsongen drar igång på allvar.

– Träningslägret var det bästa som kunde hända denna gruppen, det är många nya spelare som behövde lära känna varandra och nu fick de göra det. Sen är det alltid skönt att komma bort, varmare breddgrader och samtidigt få dofta på nyklippt gräs, varje svensk fotbollsspelares dröm i mars månad. Att få drilla detaljer och taktik i spelet i 20+ grader gjorde oss gott.

Även huvudtränare Adem Özay var väldigt nöjd med träningslägret.

– Träningsläget gav oss allt vi önskade. Det var underbart väder, bra gräsplaner, teambuilding och ett underbart hotell. Allting var perfekt och det gav gruppen enormt mycket för sammanhållningen i laget, säger Adem Özay till klubbens officiella hemsida och berättar även om hans tankar kring besöket hos Antalyaspor:

– Vi har en god relation till Malmöpågen Bahadir Özturk som lirar i Antalyaspor, han bjöd in oss och det var verkligen häftigt att få se en sådan storklubb i deras hemmamiljö. Vi växlade några ord och förhoppningsvis kan vi få till något samarbete i framtiden.

PB har flertalet nya spelare i laget och då satt de bra med en större inkilning för de nya och Adem Özay berättar att det var en av de bästa han varit med om.

– Inkilningen var i absolut toppnivå där alla spelare bjöd på sig själv enormt mycket vilket stärkte laget och kanske var det den bästa inkilingen jag nånsin varit med om som spelare och ledare. En sak vi kom fram till var definitivt att 90 procent av laget inte kan sjunga men dem försökte och det rankas högt, sedan fanns det några uppstickare som hade bra röst och även kunde dansa, vi fick oss ett gott skratt.

– Det brukar ju vara så att det som händer i inkilningar stannar mellan fyra väggar, kommer lämna det där men måste bjuda på något och det är Yonis och Dinis fantastiska föreställning som rev ner applåder, säger Nesat Spahiu och fortsätter:

– Spelargruppen har kommit varandra väldigt nära under träningslägret ochs samtidigt har vi från ledarstaben som var med på lägret fått jobba in de detaljer som kommer krävas i vårt spel för att plocka nödvändiga poäng i serien.

Adem Özay tillägger:

– Vi har utvecklats enormt i det kollektiva nu under försäsongen där vi har jobbat mycket med laget, positionsspel och vilka riktlinjer vi ska följa 2019 i det defensiva samt offensiva. Tyvärr så här vi haft lite småskador som gjort att vissa spelare missat flera träningar och inte kunnat vara delaktiga i det taktiska, men det kommer med tiden och det börjar ljusna till på skadefronten.

Adem och Nesat berättar även om förberedelserna och truppens utveckling under försäsongen.

– Vi visste att utmaningen med att forma ett helt nytt och väldigt ungt lag skulle vara krävande men känner samtidigt att många bitar fallit på plats och vi väntar ivrigt på april månad. Tycker att många spelare tagit stora kliv på dessa få månader vi jobbat ihop och det ska bli intressant att följa utvecklingen hos våra spelare. Vi jobbar på att förbättra allt, vi behöver dock bli bättre på att få utdelning i sista tredjedelen, säger Nesat Spahiu och Adem Özay som lyfter fram sammanhållningen som den stora styrkan från träningslägret:

– Det har absolut varit sammanhållningen. Vi har i stort sett nästan ett helt nytt lag och många grabbar som gör sin första säsong som seniorspelare, träningslägret har kanske varit det absolut nyttigaste för oss som lag där man fick en bra känsla av gruppen som kommer göra att vi blir ett starkare kollektiv 2019.

Nesat Spahiu avslutar med att säga att stödet och publiken kommer bli oerhört viktigt  då de utgör den 12:e spelaren för laget:

– Prespa har i flera års tid suktat efter att få tillbaka vår 12:e spelare, nämligen våra hängivna, trogna och lojala supportrar. År 2019 borde bli året då familjen återsamlas för utan er kommer vi aldrig nå de höjder som vi vill nå. Så jag passar ännu en gång på att be alla våra Prespaiter att sluta samman och börja stötta spelarena under kommande säsong.

Ett av nyförvärven, Primus Swenson, var glad över att komma iväg på ett träningsläger utomlands med sitt nya lag:

– En dröm (att ha träningsläger). Att få göra det man älskar, i vackert väder, på riktigt gräs, i början på mars månad är fantastiskt. Vi tränade varje dag, samtidigt som vi fick njuta av värmen och allt runt omkring, det var helt underbart. Det enda som saknades var alla nära och kära hemifrån. Fast som trupp må jag säga att alla gjorde ett fantastiskt jobb för att ersätta det vi har hemma, vi alla kunde känna av den familjära stämning som finns i laget och som vi ständigt försöker att utveckla.

– Erfarenheten är inte den högsta kring träningsläger för min del, men vad kan man förvänta sig egentligen? ”Träningsläger i Turkiet” blir lite som: ”gör det du är bäst på, och glöm inte att passa på och njut”, och precis så var det, svarar Primus på frågan om vad som var det bästa med att åka iväg på träningsläger.

Primus Swenson avslutar med att berätta att träningslägret spred mycket kärlek och glädje i truppen.

– Jag tror jag talar för alla i laget när jag säger att vi hade en otroligt rolig vecka. En vecka som spred mycket kärlek och glädje. Vi alla kommer varandra närmre för varje dag som går och genom hela säsongen kommer vi att stå upp för varandra som ett lag, som en familj. I med och motgång, heja PB-familjen!

Gani Bunjaku är en av spelarna som är kvar från förra säsongen och som slog sig in i startelvan under hösten. Gani säger att träningslägret gav väldigt mycket till truppen.

– Jag tycker att träningslägret var det som behövdes för oss då vi är ett nytt lag som behöver lära känna varandra på och utanför plan. Det som är det bästa är att vi lär känna varandra mycket mer och att vi hittar på många roliga saker som att bada i poolen eller spela Playstation tillsammans. Speciellt med detta lägret som jag tar med mig är ett ord som sammanfattar allt och de är ”tillit”.

Gani avslutar med ett meddelande till alla Prespa Birlik-följare och berättar vad som väntar inför kommande säsong:

– De jag vill meddela är att, kom och stötta oss lördag 6 april då vi ska ta division 2 med storm och rolig fotboll!

Lagledaren Cemal Hassan har varit med flera gånger på träningsläger och även dennna gång var Cemal på plats med laget.

– Detta är min femte gång som jag åker på träningsläger med Prespa birlik. Det är alltid lika inspirerande, trevligt att åka med laget på ett gemensamt träningsläger. Träningslägret var mycket bra organiserat, fint hotell med mycket god mat. Träningsplanerna var i mycket gott skick, säger Cemal och tillägger att det alltid är lika skönt att komma iväg:

– Efter en tuff vinterträning så är det skönt och givande att komma iväg tillsammans till ett varmt land som Turkiet. Träningslägret gör att vi tillsammans blir sammansvetsade och lär känna varandra bättre, något vi tar med oss tillbaka och visar på plan inför den nya säsongen.

– Höjdpunkten var när vi hade inkilning av våra nya spelare, där allihop bjöd på sig själv och ett gott skratt. Jag vill även tacka våra trogna supportrar Besnik och Naser som troget alltid är med på våra träningsläger med laget.

Cemal är hoppfull inför den kommande säsongen:

– Det är många nya, hungriga och unga spelare som kämpar och sliter varje träning för att nå ett bra resultat. Jag avslutar med att säga Forza Prespa Birlik forever!

Träningspass i Antalya.

PB spelar träningsmatch mot Kulladals FF på Kulladals IP tisdagen den 26:e mars med avspark 19.00. Efter det återstår genrepet som är mot LB07 på Brovallen lördagen 30:e mars, avspark 14.00.

Seriepremiär är lördagen den 6:e april hemma på Heleneholms IP klockan 14.00 mot nykomlingarna Stafsinge IF, vi ses!

Prespa Birlik
March 23, 2019