Prespa Birlik

Under lördagen tog Prespa Birlik en viktig och stor derbyseger hemma mot FC Rosengård efter att Filip Gavran avgjort i den 93:e matchminuten med ett vackert mål.

Inför matchen kunde det ske flera olika scenarion om vilka lag som kunde åka ur Division 2. Prespa hade förvisso väldigt bra utgångsläge och var på säker mark men hade inte säkrat kontrakt till 100% inför den sista omgången. PB skulle klara minst en kvalplats så länge laget tog minst en poäng och när den sista omgången blåstes igång klockan 14:00 på lördagen så var Prespa Birlik aldrig på kvalplatsen eller under strecket under en endaste gång i säsongens sista 90 minuter. Istället så lyckades Prespa till och med klättra upp och sluta på en 10:e placering i och med att laget vann FC Rosengård och Eslövs BK förlorade sin match mot Qviding (som vann serien). Prespa slutade tre poäng från negativ kvalplats och fyra poäng ifrån 13:e plats vilket betyder nedflyttning.

Matchen då?

Prespa Birlik dominerade stora delar av matchen med mycket bollinnehav och hade flertalet lägen men var ineffektiva framför mål. FC Rosengårds målvakt stod i vägen för Omar Khattab som fick matchens första bästa läge och senare hade även Dragoljub Andjelkovic ett bra läge. Prespa tryckte på och träffade även ribban och 0-0 skulle stå sig tills FC Rosengård något överraskande gjorde 1-0 på sin första farliga chans i matchen i den 16:e matchminuten. FC Rosengård sprang och kom väldigt snabbt i kontringar men det var Prespa Birlik som gjorde matchens andra mål när laget kvitterade i den 35:e matchminuten genom Dragoljub Andjelkovic. Målet var ”Dragos” sjätte mål på elva matcher för Prespa Birlik.

Även i andra halvlek fortsatte Prespa Birlik att skapa chanser medan FC Rosengård var farliga framåt i sina kontringar. I den 66:e minuten gjorde Momcilo Dulovic 2-1 för Prespa. Det räckte inte där för Prespa Birlik som fortsatte att gå framåt och tre minuter senare åkte FC Rosengård på ett rött kort efter att Rosengårds-försvaret dragit ner en PB-spelare på väg mot mål, det var tuffa närkamper och tacklingar i en het match och trots att PB var en man mer på plan så kvitterade FC Rosengård till 2-2 i den 76:e matchminuten.

Det blev en jobbig sista kvart men Prespa fortsatte att komma till anfall och fick sista ordet i matchen. Inbytte Filip Gavran sköt ett hårt lågt skott mot den bortre stolpen och gjorde segermålet i den 93:e matchminuten och vilt glädjejubel utbröt på Heleneholms IP.
Filip Gavran har inte varit 100% frisk de senaste veckorna och varit sjuk, men var tillbaka mot FC Rosengård och hoppade in och avgjorde mötet:

– Jag visste att jag skulle avgöra matchen (när jag kom in). När jag tog emot bollen hade jag redan bilden i huvudet om hur jag skulle göra det: använda första tillslaget för att lägga bollen på höger fot och sedan skjuta och det var inte många som förväntade sig det skottet. Ingen var gladare än mig, vilken känsla att få veta att vi klarar oss i div 2, säger en mycket glad Filip Gavran efter segern.

På frågan om hur säsongen har varit i sin helhet säger Filip Gavran:

– Det har varit en jobbig säsong. Detvar många spelare som lämnade (under säsongens gång), det blev tränarbyte, självförtroendet fall och ibland kändes det som kaos eftersom vi låg sist i serien och vi var tvungna att göra och ändra något vid sommaruppehållet. Vi fick in nya tränare i ”Vlado” och ”Danne” som har gjort ett strålande jobb. Spelarna fick självförtroendet tillbaka, vi krigade på träningarna och stämningen hade förändrats helt. Vi bevisade oss och gjorde ett strålande jobb. Vi fick in nya spelare under sommaren som har hjälpt oss väldigt mycket. Hade vi haft den här truppen och dessa tränarna från början så hade vi varit i topp tre i serien. Nu har vi fixat kontraktet och kan snart planera för 2020. Vi klarade kontraktet eftersom vi aldrig gav upp och gjorde alla tillsammans ett fantastiskt jobb under hösten, avslutar Filip Gavran.

Huvudtränare Vladimir ”Vlado” Kostic om derbysegern:

– Ja vad ska jag säga, jag försöker smälta allt som vi har gått igenom de senaste två och en halv månaderna som man har varit här. Derbymatchen som vi vann hade det mesta som till exempel nerver, mål, kamp och en utvisning (för motståndarna). Vi inleder matchen helt okej och skapar en del målchanser som vi inte tar tillvara på. Som en blixt från en klar himmel så är det FCR som tar ledningen. Vi jobbar oss in i matchen och lyckas kvittera genom Drago.

– I andra halvlek så går vi ut och är taggade mer än någonsin. Vi kämpar oss in i matchen igen och skapar en hörna som ”Momo” forcerar in och 2-1 när matchtiden står på 66:e minuten. Efter målet sjunker vi ner och försöker bevara resultatet. FC Rosengård trycker på och lyckas göra mål på en kontring. Vi gör ett taktiskt byte och sätter in Gavran på högerkanten för att stärka upp defensiven. Det lyckas vi bra med och det är nämligen så att Filip (Gavran) avgör matchen i 93:e minuten och 3-2 är ett faktum.

– Vi vinner matchen som betyder att vi är kvar i Division 2 nästa säsong och självklart så är det viktigt att avsluta med flaggan i topp, att vinna på hemmaplan för våra supportrar och att det är ett derby är ju extra skönt.

”Vlado” kom in i somras tillsammans med assisterande tränaren Daniel Mijac och berättar vidare om hur höstsäsongen varit:

– Höstsäsongen har varit väldigt roligt och givande. När jag hade mitt första möte med klubbledningen så diskuterade vi om hur många poäng som behövdes för att spela Division 2 nästa säsong. Det roliga är att jag sade ‘tar vi 18 poäng så vi är klara’, det visade sig att när man räknar ihop alla segrar och oavgjorda matcher nu så är det den siffran vi får. När det gäller laget och matcherna som spelats så skall alla spelare ha en stor eloge för sitt engagemang, vilja och inställning. Vi har trott på det vi gör. Vi tryckte på från första dagen att vi måste dra åt samma håll och jobba tillsammans. En annan viktig sak var att när vi vann, så vann vi tillsammans och när vi förlorade, så förlorade vi tillsammans. Det gjorde att vi jobbade väldigt hårt för varandra som en enhet.

– Jag vill även rikta ett stort tack till ledarstaben som har kämpat med tvättning, skador, material och förberedelser till våra matcher. Bra jobbat alla i Prespa Birlik, avslutar en glad Vladimir Kostic.

Vi gratulerar och tackar alla våra spelare och ledare, partners, medlemmar och alla som dök upp och stöttade laget på Heleneholms IP samt bortamatcher. Vi passar även på att gratulera Qviding FIF till seriesegern och tackar samtliga lag för den här säsongen.

Prespa Birlik
October 14, 2019