Prespa Birlik

Hallå där…Björn Peters, ny tränare i Prespa Birlik inför höstsäsongen.

Du har tagit över tränarrollen inför hösten. Om du tittar tillbaka på vårsäsongen, vad var positivt respektive negativt?
– Jag började engagera mig i klubben redan i januari månad, då jag var med i sportrådet. Måste säga att jag trivs väldigt bra med ledare, spelare och alla ideella krafter. Vår tidigare tränare Jack Cassidy fick ett heltidsjobb som fotbollstränare i Dubai och önskade att få sluta. Sportrådet ville inte hindra Jack att hoppa på denna fantastiska möjlighet att få leva heltid på fotbollen. Därmed stod vi utan tränare. Var tvungna att hitta en bra lösning säsongen ut. Jag fick förfrågan och tackade ja. Positivt är att killarna är hårt arbetande och det finns en otrolig lagsammanhållning i och runt laget. Det som behövs utvecklas är omställningsspelet, bli bättre på motståndarna sista tredjedel. Har även under uppehållet jobbat med den fysiska statusen. Den var inte tillräckligt bra i våras.

Hur ser du på målsättningen och förväntningarna inför höstsäsongen?
– Att laget även spelar div 2 nästa säsong. Det är många matcher kvar.

Just nu ligger ni sist i serien och har bara en vinstmatch. Hur skall ni göra för att vända detta?
– Måste höja lägstanivån. Det är en jämn serie där alla kan slå alla. Vi måste höja lägstanivån och plocka poäng även från de bättre lagen. Det gjorde vi senast mot Karlskrona och var väldigt nära att även göra det mot Berga och Olympic hemma.

Hur ser spelartrupp ut? Någon förändring?
– Sportrådet har lagt en långsiktig strategi där vi skall plocka upp unga talanger från närområdet. Dels vill vi attrahera de unga spelare som inte lyckas i de större klubbarna som t.ex. TFF, Landskrona, MFF etc. Vill även attrahera lovande spelare som kommer från de lägre divisionerna. Detta arbete har nu påbörjats. Bland annat har vi ett väldigt bra samarbete med Lunds BK. Där har klubben lånat in tre yngre spelare. I somras värvade klubben även Timothy Axelsson från Tomelilla. Han har tidigare skolats i TFF U-19. Vi har även flyttat upp 3 spelare från U-21 laget som nu tränare med A-laget. För att kunna attrahera dessa talanger är det oerhört viktigt att vi ligger kvar i div 2. Därför har vi även valt att ta in spelare som på kort sikt kan lyfta laget och ta nödvändiga poäng för att hålla oss kvar. Jag spelade in till sportrådet att vi behövde även förstärka ledarfronten. Har en väldigt positiv erfarenhet från förra säsongen där jag tillsammans med Jimmie Olsson tränade TFF U-19. Det fungerade utmärkt. Klubben anlitade därför Halda Kabil. Idag är vi därmed två tränare som delar på ledarskapet.

I er senaste match kom då årets första seger mot FK Karlskrona. Ni vann med 3-1. Hur vill du sammanfatta matchen?
– Kände redan när vi mötte Karlskrona borta att det var ett lag som vi skulle tagit poäng mot. Tyvärr, åkte vi då på en dum utvisning. Vi kom ut starka och laddade. Tror killarna vill ha revansch från matchen mot IFK Hässleholm. Vi skapar målchanser och gör mål. Andra halvlek spelar vi på resultatet, kompakt och tar inga onödiga risker.

Er nästa match dröjer till nästa söndag. Ett långt uppehåll innan ni gästar serieledarna, BK Olympic. Vad vet du om dessa?
– Vi mötte Olympic nyligen och det var en match där vi skulle fått med oss någon poäng. Det är ett organiserat lag med en del spelare som kan avgöra matcherna. Senast hade de en målchans och gjorde ett mål. Det blir en tuff och jämn match.

Vilken matchbild tror du att vi får se inledningsvis av er?
– Kommer att spela organiserat och försöka nyttja Olympics svagheter.

Hur är status i truppen?
– Just nu är allt väldigt bra och inga skador. Sandro Nalic på väg tillbaka och påbörjat träningen igen.

Ge oss slutresultatet för denna matchen?
– Vinst med 2-0. Prespa Birlik kommer även nästa år att spela div 2.

Foto: instagram.com/ofcimstudio

Prespa Birlik
August 13, 2021