Prespa Birlik

Prespa Birlik har lämnat jumboplatsen i division 2 södra efter vinsten i Malmöderbyt mot Balkan med 2-0 i söndags. Laget har nu tre matcher utan förlust och därmed en positiv uppåtgående trend.
– Jag tycker vi har fått ihop en gruppdynamik både på och utanför planen säger tränaren Björn Peters.

Vinst med 2-0 mot Balkan. Hur summerar du lagets prestation vid förra matchen?

– Första delen av matchen tills vi gör 1-0 spelar vi riktigt bra och har en aggressiv press. Detta stör Balkan väldigt mycket i deras uppspel. Skapar två-tre bra lägen innan vi gör 1-0. Efter ledningsmålet så smyger det in lite ängslighet i laget och Balkan tillåts komma in mer i matchen, utan att skapa några målchanser. Vi har bra koll på dem. Det är med en liten besvikelse vi går in i halvlek enbart med 1-0. Andra halvlek fortsätter vi skapa många målchanser. Balkan fick en spelare utvisad i första och vi har ganska bra koll på matchen. Inte helt orättvist gör vi även 2-0. Tyvärr, fortsätter vi vara ineffektiva och gör inte fler mål. Tror vi missar två-tre frilägen i andra plus vi har två ribbträffar. Där måste vi bli bättre. Väldigt viktiga tre poäng och skönt att få lämna sista platsen i tabellen.

Någon spelare som utmärkte sig?
– Jag tycker vi gör en riktigt bra laginsats. Vår backlinje gör en väldigt bra match defensivt där ytterbackarna Oliver och Carlo fyller på bra i det offensiva spelet.

Som tränare, vad arbetar du mest med just nu för att utveckla laget?
– Just nu är det väldigt intensivt med matcher. Återigen är det tre matcher på sju dagar. Träningarna handlar nu mycket om återhämtning och gnugga detaljer inför kommande match. Nu möter vi t.ex. Sölvesborg för andra gången och har en bild hur vi behöver anfalla och försvara oss. Detta skalar vi ner till träningarna och försöker finslipa.

Utifrån din tid klubben, vad tycker du att du har gjort bra – finns det något som du vill förbättra?
– Jag tycker vi har fått ihop en gruppdynamik både på och utanför planen. Tycker vi har hittat en bra balans i startelvan. Där vi har en mix av spelare med många olika egenskaper som tillsammans blir bra. Detta brukar vara det svåraste som tränare. Att få spelarna egenskaper harmonisera med den filosofi man har som tränare. Nu har vi även justerat spelsystemet, efter de spelare vi har och fått ihop det hela på ett bra sätt. Det vi behöver utveckla är den sista tredjedelen samt att hålla tempot upp längre i matcherna.

Vilka tankar har du inför nästa match mot Sölvesborg på bortaplan.
– Matchen kommer att spela på Strandvallen, dvs ingen av lagen kommer ha hemmaplan. Detta tror jag kan gynna oss. Sölvesborg är otroligt starka hemma. Detta blir en helt annan match jämfört med senast. Gör vi jobbet och följer matchplanen, har vi stora möjligheter till poäng. De har en del spelare som är på väg tillbaka och kommer lyfta laget.

Vad kommer att krävas av er för vinst?
– Att vi inte är tunga i benen efter matchen i söndags. Måste orka göra jobbet i 90 minuter. Vi vet att vi kommer skapa fyra-sex bra målchanser. Här måste vi hitta skärpan och göra mål. Vi har hållit nollan nu i två matcher och är trygga i detta.

Hur är status i truppen?
– Vi har haft några spelare hemma på grund av förkylningar och feber. De bör komma tillbaka i veckan. Annars är det mest slitna ben i truppen. Idag på träningen kommer vi kolla av en del spelare som har lite känningar. Tror dock inte det ska vara några spelare borta till onsdag. Truppen känns intakt.

Avslutningsvis, vad gör du när du inte spelar fotboll?
– Den mesta tiden går till att umgås med familjen och nära och kära. Just nu är jag och min sambo småbarnsföräldrar. Det är fullt ös med aktiviteter som fotboll, kalas, vänner och utflykter. Har inga problem med att fylla kalendern helt enkelt. Räcker tiden till, tar jag gärna en löprunda.

Prespa Birlik
September 8, 2021