Prespa Birlik

Artikel tagen ur SkaneSport.se

Linus Dehman: ”Det vi tillsammans skall kunna tillföra Prespa är ett nytänk med satsning på utveckling och en bra miljö”

Hallå där…Linus Dehman, ny tränare i Prespa Birlik säsongen 2022.

När blev detta klart?
– Detta blev klart för några veckor sedan och vi har kunnat köra på med träningar nu i två veckor. Vilket har varit väldigt inspirerande och lärorikt i en ny miljö.

Tillsammans med Jimmie Persson från BK Olympic U16 skall ni axla ansvaret för herrlaget kommande säsong. Vad visste du om Jimmie sedan tidigare?
– Jimmie och jag har stött på varandra en del i Trelleborg sedan innan då jag träna hans bror Totte Holmqvist under ett par år. Har även haft koll på hans lag i Olympic som har varit väldigt framgångsrika. Har lärt känna han ännu mer nu under de två veckorna som vi har arbetat tillsammans. Börjar få grepp om våra roller och vi har fått samsyn kring hur vi skall spela vilket har underlättat mycket kring vårt samarbete framöver.

Hur tror du att ni kommer att komplettera varandra? På vilket sätt?
– Vi är fortfarande i en process av att lära känna varandra men det som är viktigaste är att vi har en samsyn om hur vi skall spela i stora drag och hur vi skall träna vilket jag tycker vi har fått på kortvarsel. Mina egenskaper är mycket kring det analytiska kopplat till träningsmetodik. Medans Jimmie har bra kunskap kring att hantera individer och pratar bra med spelarna. Tillsammans är båda duktiga på att instruera och hjälpa spelarna till att nå kring vad vi vill få ut av spelarna på en fotbollsplan. Som sagt vi vill fortfarande utvärdera detta men har en bra känsla just nu.

Du lämnar Ystads IF, hur känns det?
– Min känsla av att lämna YIF är blandat. Självklart en förening som jag håller nära hjärtat då jag spelat där nästan hela mitt liv. Samtidigt utifrån mina val som jag har gjort så föll det naturligt att våga ta detta klivet nu ifrån Österlen. Våga testa något nytt och våga gå min egen väg.

Varför föll valet på Prespa?
– Hade en del andra alternativ som var intressanta men valet föll på Prespa tillslut. När man pratade med sportgruppen om deras nytänk med unga spelare och en satsning på mer lokala spelare föll det naturligt av att välja Prespa. Det finns ett långsiktigt tankesätt som intresserar mig.

Vad visste du om föreningen och truppen sedan tidigare?
– Har följt Prespa förra säsongen jag haft en del spelare som jag har tränat och även provspelat för klubben. Vilket har gjort mig intresserad av att följa hur det går för laget. Men det har varit mest att jag har följt laget inte om föreningen.

Vad hoppas du kunna tillföra?
– Det vi tillsammans skall kunna tillföra i Prespa är ett nytänk med satsning på utveckling och en bra miljö för spelare att kunna ta nästa kliv i sin karriär. Försöka skapa under en längre tid ett tankesätt där spelare kan få med sig sig ett mervärde när man kommer hit till denna klubb.

Hur ser de kommande månaderna ut som ny tränare?
– Det är en del arbete att kunna få ihop det nya tankesättet, en del nya spelare som vi vill ha för att kunna föra detta tankesätt vidare. Så det har blivit att utvärdera nuvarande trupp tillsammans med en del provspelare, för att sedan kunna gå vidare och skapa en trupp som skall vara slagkraftig i division 3.

Din största merit som tränare?
– Har egentligen inte någon stor merit än så länge som man kan skryta om.
Tycker dock det är värt att nämna att när jag var Trelleborgs FF U17 så kom vi 3:a i Gothia Cup Elit. Vilket var en otroligt bra prestation. Samtidigt så tycker jag själv att min första säsong som huvudtränare i Öja FF:s seniorlag i division 4 var en stor merit med tanke på att jag var bara 19 år gammal och fick ihopa ett bra spel med en medelålder på spelare som var 17 år gamla. Förhoppningsvis kommer det mera meriter längre fram som är mer imponerande.

Vad är målsättningen på kort och lång sikt?
– Målsättningen på kort sikt är att få ihop nuvarande trupp och utveckla dessa spelare som finns här. På längre sikt finns där en målsättning av att vara på en högsta elitnivån. Komma in på de högre tränarutbildningarna såsom UEFA A och UEFA PRO.

Vad har du för förhoppningar på 2022?
– Stora förhoppningar på 2022. Ser framemot vilka nya utmaningar som vi kommer att ställas mot. Så länge vi fortsätter med att tro på vårt arbetssätt hela vägen fullt ut så kommer jag vara nöjd.

Avslutningsvis, vilken sorts fotboll vill du att laget skall spela?
– Lagen som jag vill ha skall vara flexibla. Vi skall kunna hitta lösningar som gynnar oss till att vinna matchen. Kan hända att vi vinner matcherna genom olika matchbilder. Det viktigaste är att vi kan hantera i olika metoder i anfall- och försvarsspel. Utnyttja dem spelartyper vi har truppen och göra det bästa utifrån våra spelartyper som vi har i lager. Detta kommer att ta tid att implementera men vi skall sträva mot att bli bättre och bättre på detta.

Prespa Birlik
December 22, 2021