Prespa Birlik

Linus har sedan innan visat prov på att han har god förmåga i att kunna analysera och ge feedback på spelare i Prespa. Nu kommer hans talanger och kunnande utnyttjas när de skall sökas nya spelare in till Malmö FF:s A-lag. I intervjun nedan kommer ni få reda på hur det är att vara scout och hans nya tjänst.

Först och främst Grattis till ditt nya uppdrag i Malmö FF!
– Tack så mycket!

Hur såg processen ut för att du skulle bli vald som videscout för MFF?
– Denna möjlighet uppstod av att en vän rekommendera att jag skulle söka denna tjänst. Efter jag hade skickat in min ansökan fick vi en del tester för att vi skulle se hur bra man är egentligen är som scout. Till slut kom jag vidare och ingår nu i ett team som nu tillsammans skall hitta nya spelare in till MFF

Känner du att detta kommer kunna gå att kombinera med din tränarroll i Prespa?
– För mig så kommer det bli en hel del tittande på video som jag redan gjort sedan innan med Prespa. Det finns absolut en del utmaningar med att kunna se mycket på video och kunna vara konsistent i detta och samtidigt kunna hålla i träningar. Har sedan innan varit intresserad av scouting och gått en del kurser kring detta. Ser detta mest som ett bra komplement till min tränarroll, framför allt i delen kring hur jag kan bli ännu bättre kring att analysera spelare.

Är det svårt att vara en videoscout? Vad brukar du titta efter när du scoutar?
– Skulle säga att det är ändå rätt svårt. Först och främst skall man identifiera spelare i ett lag som man skall titta närmare på och tänka sig att ifall denna spelare skulle kunna vara aktuell. När man väl har identifierat, så går man in och ser spelaren i flertalet matcher, man kanske ser ett mönster av bra beteende som kan passa in i identitet som en MFF-spelare. Det finns klart olika beteende som vill söka efter beroende på position. Kan vara t.ex. att en mittback skall vara bra på att bryta bollen framför en forward. Ibland behöver man också titta efter data för att just stödja detta som man har sett, är det verkligen så att denna mittback bryter många uppspel och sedan jämföra det med de andra mittbackar i ligan.
Svåraste skulle jag säga är att kunna veta om spelarna just är bra i den miljön som den befinner i just nu och hur den spelare skulle kunna anpassa sig till miljön i Malmö FF.

Hur har det gått hitintills med ditt arbete? Har du hittat någon ny spelare?
– Vi är rätt så tidigt i processen. Fortfarande i en fas där man skall identifiera spelare. Känner att det är viktigt för mig också att lära känna alla som jobbar inom teamet. Kan jag lära mig från de jag jobbar med så kommer mitt arbete gå ännu bättre i att hur tillsammans kan identifiera nya spelare till laget. Så kanske kan fråga mig om några månader.

Vi önskar Linus all lycka med hans nya arbete i Malmö FF och hans fortsatta arbete i Prespa Birlik.

Prespa Birlik
March 29, 2022