Prespa Birlik

Linus intervju med SkåneSport.se

Hallå där…Linus Dehman, ny tränare i Prespa Birlik.

Försäsongen är över och till helgen väntar seriepremiären. Hur känns det? Har premiärnerverna börjat att göra sig påminda?
– Brukar inte ha några nerver när det börjar närma sig seriepremiär, mer att jag känner att det skall bli väldigt spännande att det börjar dra igång. Träningsmatcherna i all ära men det blir en annan känsla när serierna startar. Varje resultat man gör betyder någonting i slutändan och att varje match bidrar till ett resultat i serien. Tror de flesta spelarna också ser fram emot dessa matcher mer, skall bli intressant för oss alla att se hur väl vi står oss i förhållande till de andra laget.

Vilken typ av fotboll kommer ni att spela och finns det något ”fast” spelsystem du föredrar, tex 4-4-2 osv?
– Principerna är det viktigaste. Hur vi söker visa ytor i anfallsspelet, hur vi skapa numerära övertag i olika ytor på planen och hur vi styr i vår press. Får spelarna fast dessa principer i huvudet så har vi mycket vunnit mot många lag. Viktigt såklart att man får känna en trygghet kring vilka positioner man kommer spela på, vi har några formationer vi har spelat under träningsmatcherna som vi har utvärderat att vi når våra principer väldigt bra mot vissa lag men sämre mot andra. Det kommer bli ändring av formation under säsongen men principerna vill vi skall synas oavsett vilken formation.

Ni inleder med att spela borta mot Lilla Torg FF. Vad vet du om dessa sedan tidigare?
– Vet väldigt lite om Lilla Torg sedan tidigare. Kommer upp från 4:an, verkar vara en förening som satsar på att ha många unga spelare i deras trupp. Förhoppningsvis vet dem lika lite om oss som vi gör om dem.

Hur är skade- och sjukdomsläget i truppen?
– Lite olägligt har vi några skador på en del duktiga spelare, kan bli att några av dem inte är tillgängliga till seriepremiären. Vilket är såklart tråkigt för dem själva att de inte kan vara med att påverka. Är dock inte speciellt orolig över de spelarna som kommer att ersätta ifall dessa spelarna inte kan spela.

Vad talar för ett bra resultat?
– Det som talar för ett bra resultat är att det ser bättre och bättre ut för varje dag som vi tränar. Varje dag så känns som vi tar ett steg framåt till att bli bättre i vår spelidé. När vi är som bäst så kan vi ge en match mot varje lag som står på andra sidan. Det som talar emot är att många av dessa spelarna inte har så många senior-matcher på sitt CV och att de flesta andra lagen vi kommer möta har några års speltid i dessa sammanhang. Det viktigaste för oss nu att se är att vi försöker genomföra vår spelidé så mycket vi kan och göra så mycket som möjligt för att vinna match.

Vilka spelare tror du kommer att bli nyckelspelare denna säsong?
– Våra nyckelspelare är varje spelare som är med i vår trupp. Oavsett vem som kommer starta, så vet vi om att varje spelare kommer att bli viktig och kommer ha en bidragande faktor till slutresultatet. Man kanske inte ser det just nu som spelare när man inte får starta men för oss i tränarstaben så kommer alla spelare ha en viktig roll i laget.

Prespa Birlik
April 6, 2022